Kompensation för höga elpriser

2022-03-01

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om den föreslagna kompensationen till hushåll med anledning av de höga elpriserna. Ett beslut som träder i kraft den 15 mars 2022. Kompensationen ska hanteras av elnätsbolagen. Jönköping Energi Nät AB har som ambition att kompensera kunderna med början på fakturan som skickas ut i april.

- Detta innebär att vi nu förbereder för att realisera kompensationen. Vi på Jönköping Energi har som ambition att kunderna kompenseras på fakturan i april genom att göra avdrag på fakturan, berättar Marita Lagerström, Enhetschef Kundcenter på Jönköping Energi.

Kompensationen avser tre månader: december 2021 till och med februari 2022 och är utformad som en trappa där lägsta trappsteget ligger på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad, där kunden får en kompensation på 100 kr per månad. Det högsta trappsteget ligger på en förbrukningsnivå från 2 000 kWh per månad och uppåt där kunden kommer att få 2 000 kr per månad, alltså totalt 6000 kronor.

Ambition att betalas ut i april
- Våra kunder kommer inte behöva göra något aktivt för att ta del av stödet, utan de kommer se avdraget på fakturan, fortsätter Marita.

Kompensationen regleras automatisk ut mot kund utifrån den kompensationstrappa som regeringen presenterats. De kunder som är berättigade till en högre kompensation än totalbeloppet på fakturans i april kommer fortsätta kompenseras på nästkommande månads faktura tills hela beloppet är kompenserat.

Så fungerar elhandelsmarknaden
Under vintern har priserna på elmarknaden nått rekordhöga nivåer. Elhandelspriset på elförbrukningen bestäms liksom för andra råvaror av utbud och efterfrågan. På elbörsen säljer producenter sin el. Här köper sedan elhandelsbolagen el som de säljer vidare till slutkund

- All el som vi på Jönköping Energi säljer till slutkund är förnybar, vilket garanteras genom handel med ursprungsgarantier, avslutar Marita Lagerström

Det totala elpriset består av 40 procent skatter och avgifter, 40 procent förbrukning och 20 procent elnätsavgift.

Läs mer
Få koll på energikällorna med Jönköping Energis app
Förstå din faktura

Kontakt vid frågor:
Jönköping Energi Presstelefon 036-10 82 45