Plocka skräp med oss 16 september

2023-09-15

Den 16 september samarbetar vi med flera aktörer för att göra skräpplockning till en rolig och lärorik aktivitet. Då är det den officiella ”Håll Sverige rent”-dagen och Vindbron i Jönköping city blir centrum för skräptävlingar, underhållning och aktiviteter.

I Sverige uppskattas cirka 60 ton skräp hamna på marken – under en vecka. Lördagen 16 september är det Håll Sverige rent-dagen och allmänheten uppmanas att ge sig ut och plocka skräp.

Dessutom samarbetar flera olika aktörer i Jönköping för att skapa ett roligt event samtidigt som man ökar medvetenheten kring skräp, sopsortering, återvinning med mera.

"Vi har ett unikt samarbete i Jönköping, där många vill vara med och bidra med kunskap och resurser för att lyfta problemet med nedskräpning", berättar Amir Fagiri, skräpaktivist och grundare av Keep Jkpg Clean.

"Förra året samlade vi in 250 kilo skräp och slog rekord. I år vill vi slå rekordet igen samtidigt som vi har roliga aktiviteter och tävlingar för alla åldrar", säger Amir Faqiri,.

"Målet är att såna här dagar inte ska behövas. Vi behöver bli fler som inte skräpar ner", säger Amir Faqiri.

  • Vi på Jönköping Energi kommer att vara på plats och visa hur utsorterat avfall blir till värme och el och du kan tävla om energifyllda priser som piggar upp i skräpplockningen.
  • June Avfall och Miljö låter deltagare tävla i en sopsorteringstävling och man kan provsitta sopbil.
  • Circular Centre är på plats med symaskiner och lagar kläder.
  • MacForum samlar in gammal elektronik för återvinning på rätt sätt.
  • Gardena bidrar med kniptänger för de som har svårt att böja sig ner och plocka skräp.
  • Sportfiskarna och Smeden hjälper alla som vill testa magnetfiske i Hamnkanalen.

  Väg ditt skräp och tävla om fina priser

  Vi uppmanar alla att samla skräp i sin närhet och se till att göra sig av med det på rätt sätt. Vill man delta i tävlingar och andra roliga aktiviteter är man välkommen med sitt skräp till Vindbron där allt vägs, sorteras och samlas ihop med hjälp av volontärer från Students for Sustainable Action (SSA). Det går också bra att hämta skräppåse och handskar i tältet på Vindbron och ge sig ut på skräpsamlartur i stan.

  Välkommen till vindbron mellan 10:00-14:00!

  Eventet är ett samarbete mellan Jönköping Energi, June Avfall och Miljö, JKPG City, Håll Sverige Rent, Keep JKPG Clean, Gardena, Sportfiskarna, Circular Centre och Students for Sustainable Action.

  World Clean Up Day engagerar 191 länder och I Sverige är det organisationen Håll Sverige rent som skapar engagemang och förutsättningar för lokala initiativ. 2021 plockade personal på Jönköping Energi 329 påsar skräp runt om i kommunen i en intern tävling för att belysa problemet med nedskräpning.