329 påsar skräp i september

2021-10-15

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För att visa att vi menar allvar i att vara en god kraft för ett gott samhälle har vi haft ett hållbarhetsinitiativ med föreläsning och skräpplockningsevent där alla anställda fick möjlighet att plocka skräp tillsammans under september 2021. Under hela september plockade totalt 141 anställda på Jönköping. Resultatet blev över förväntan – hela 329 påsar skräp.

Varje år ger Jönköping Energi ut priset Årets goda kraft och 2020 gick priset till Amir Faqiri med sitt initiativ Keep JKPG Clean som jobbar för ett renare Jönköping. Som avfallsaktör i kommunen blev vi inspirerade och ville själva bidra med att lyfta nedskräpningsfrågan. Resultatet blev ett internt engagemang i samband med Håll Sverige Rent-dagen och våra anställda plockade skräp hela september.

– Jag är stolt över engagemanget som finns bland medarbetare på Jönköping Energi. Vi blir en av de första företagen i kommunen som engagerar oss i frågan på detta sätt. Idag är det främst skolor, barn och ungdomar som engagerar sig. Vi är en avfallsaktör med visionen att vara en god kraft för ett gott samhälle och på detta sättet har vi tillsammans uppmärksammat problemen kring nedskräpning och visat att vi alla kan vara vardagshjältar, säger Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping Energi.

Även om det ser rent ut så finns det skräp att plocka, det var en av insikterna från Jönköping Energis anställda under skräpplocket. Och skräp verkar det finnas gott av. Hela 18 lag var ute runt om i kommunen och gjorde rent på platser längs bland annat vätterstranden, stadsparken, Munksjön, rådhusparken, Torsvik, Gränna och Kaxholmen.

Fakta om på kraftvärmeverket på Tosvik

  • Anläggningen består av två kraftvärmeverk som tillsammans producerar 90 % av fjärrvärmebehovet och drygt 30 % av den el som används i vårt nätområde.
  • Vi värmer runt 30 000 hushåll med fjärrvärme.
  • På kraftvärmeverket på Torsvik är det avfall och restprodukter från skogen, som grenar och toppar, som eldas.
  • Det uppvärmda fjärrvärmevattnet pumpas ut från kraftvärmeverket genom rör i marken. På sin väg genom fjärrvärmenätet passerar vattnet fjärrvärmecentraler som i sin tur värmer upp varmvatten och elementvatten till bostäder och lokaler.
  • Den el vi producerar i de båda verken motsvarar hushållsel till mer än 25 000 hushåll.