Energismart ordlista

Vi strävar efter att utveckla innovativa energilösningar som möter dina behov och erbjuder digitala energitjänster som förenklar din vardag.  Här förklarar vi energismarta ord och begrepp.

Batterilager: Energilagringssystem som lagrar överskottsenergi från solceller eller elnätet för användning vid ett senare tillfälle.


Dynamisk laddning: Teknik för att anpassa laddningen av elbilar i realtid, till exempel genom att minska eller stoppa laddningen när elnätet är överbelastat.


Elcykler: Är de upprepade vågor av växelström som går fram och tillbaka varje sekund i elnätet.


Elektrifiering: Övergången från användning av fossila bränslen till elektricitet för att driva olika funktioner i samhället, såsom transporter och industri.


Elnät: Det system av ledningar och stationer som levererar elektricitet från kraftverk till hem och företag.


Elsystem: Är ett nätverk av kraftverk, elledningar och transformatorstationer som producerar, överför och distribuerar elektricitet till hushåll och företag.


Flexibilitet: Innebär att kunna justera tidpunkten för energiförbrukning eller produktion för att minimera kostnader och bidra till ett hållbart elnät genom att använda smarta och effektiva lösningar.


Flexibla resurser: Resurser som kan anpassas för att stödja elnätets behov, som batterier och smarta laddningssystem, vilka kan bidra till att balansera elproduktionen och konsumtionen.


Frekvens: Är hur ofta elcykler upprepas varje sekund, mätt i hertz (Hz). Stabil frekvens är nyckeln till en pålitlig elförsörjning.


Förnybar energi: Energi från källor som förnyas naturligt och är hållbara över tid, som sol, vind, vatten.


Hållbart energisystem:  Ett energisystem som är bra för ekonomi, miljö och samhälle, och som fungerar både nu och för framtida generationer.


Lastbalansering: Balanserar eleffekten i en fastighet så att det inte sker en överbelastning och fastighetens huvudsäkringar går. Tex. Ser till att inte säkringen går när hemmet har i gång många energianvändande resurser. Detta sker när många energianvändande resurser är i gång samtidigt där en eller flera av dem automatisk styrs ner när effektuttaget blir för högt.


Lokal Flexibilitetsmarknad:  Lokala flexibilitetsmarknader kan möjliggöra för lokala elnätföretag att nyttja sitt befintliga elnät mer effektivt och därmed ge elsystemet en ökad förmåga att hantera variationer i produktion, efterfrågan och nättillgänglighet och blir allt viktigare när konsumtions- och produktionsmönstren förändras och nya elintensiva industrier och verksamheter ansluts till elnätet. 


Optimering: Att maximera effektivitet eller prestanda genom att hitta den bästa möjliga lösningen eller användningen av resurser.


Prosument: När man både producerar egen el, med exempelvis solceller, och konsumerar el.

 

Spotpris: Är det pris energibolagen betalar för el på elbörsen Nord Pool. Spotpriset påverkar elpriserna, särskilt för er med rörliga eller timprisavtal.

 

Styrning: Handlar om effektiv kontroll av energianvändningen för att optimera resursutnyttjande och minimera kostnader.


Smart mätare: En modern elmätare som samlar och delar detaljerad elförbrukningsdata med både husägaren och elleverantören.


Stödtjänster: Svenska kraftnät (SVK) är den myndighet som ansvarar för att säkerställa en stabil och säker drift av det svenska elnätet. För att uppnå detta använder sig SVK av olika stödtjänster. Dessa stödtjänster syftar till att balansera elnätet i realtid och hantera olika typer av störningar.


Svenska Kraftnäts flexibilitetsmarknad:  Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad är en marknad där olika aktörer erbjuder tjänster för att stödja och stabilisera det svenska elnätet. Syftet med denna marknad är att säkerställa att elnätet fungerar på ett stabilt och pålitligt sätt genom att balansera produktion och konsumtion av el samt hantera störningar och avbrott.


VPP: Ett Virtual Power Plant (VPP), eller Virtuellt kraftverk, är ett system som integrerar många olika decentraliserade energiresurser som solpaneler, vindkraftverk, batterilagring, och flexibel last, och samordnar deras drift genom en central kontrollenhet. Syftet med ett VPP är att samla dessa små, spridda energikällor och hantera dem som om de vore ett enda stort kraftverk. Detta gör det möjligt att optimera produktion, lagring och konsumtion av el, samt att delta i elmarknaden på ett mer effektivt sätt.


Volatil energiproduktion: Volatil elproduktion refererar till elproduktion som är varierande och oförutsägbar, vilket kan skapa utmaningar för att upprätthålla stabilitet och balans i elnätet. Denna typ av elproduktion är i allmänhet beroende av väderförhållanden, och därför svänger produktionen över tid på grund av naturliga variationer. Exempel på volatil elproduktion är vind- och solkraft.