Så spar du på värmen hemma

Det finns mycket du kan göra för att minska på energiförbrukningen av värme hemma. Här är några tips!

I vår app får du mer tips och kan se din förbrukning av fjärrvärme, jämföra med månader och till och med dina grannar. Läs mer och ladda ner appen här

termometer.pngInstallera termostater

Byt till termostater hemma som känner av hur varmt det är i dina rum. Då får du en jämn temperatur i hela bostaden och sparar samtidigt energi.

 

element.pngServa elementen

Luft i värmesystemet skapar cirkulationsproblem och kan ge en ojämn värme. Dessutom kan luft i systemet skapa oljud. Genom att lufta elementen får du ett effektivare värmesystem.

 

Fyll eventuellt på systemet med vatten med rätt tryck på ungefär 1–2 bar. Se till att du har fungerande termostater på elementen.

 

termometer.pngSätt rätt temperatur inomhus

Inomhus bör temperaturen ligga mellan 18–22° C. Ett varmt hem förbrukar mer energi. Varje grad över 20° C ökar energiförbrukningen med cirka 5 procent.

 

hus.pngSe så huset inte ”spiller” värme

Se över tätningslister vid fönster och dörrar. Håller de tätt, så sparar du energi och håller den sköna värmen inne.

 

Kontrollera vindsbjälklaget, att tilläggsisolera är oftast enkelt och kostnadseffektivt. Gardiner och persienner hjälper till att behålla värmen inne. Dra för på natten.

 

element.pngStäll inget framför elementen

Ta bort stora möbler som står framför elementen. Om du möblerar framför elementen och framförallt framför termostaten kan det göra så att värmen stannar kvar mellan möblerna och elementet.

 

Ett vanligt misstag många gör är att hänga gardiner framför termostaten. Om gardinerna skymmer den kan det bidra till att värme stannar bakom gardinerna och termostaten stänger av trots att det inte är varmt i rummet.

 

termometer.pngSänk värmen i utrymmen som inte används

Sänk temperaturen i utrymmen som inte används. Det räcker med cirka 14–15 grader i dessa utrymmen.

 

bed.pngSov svalt på sommaren

Om du vill lägga dig i ett svalare sovrum under sommaren är ett bra tips att stänga fönster på dagen, dra ner rullgardiner och vädra på kvällen – det sänker inomhustemperaturen flera grader de varma sommardagarna.

 

dusch.pngDuscha lagom

Ta en kort dusch på fem minuter istället för en kvart och minska årsförbrukningen. Prova också att installera ett snålspolande duschmunstycke som minskar vattenförbrukningen.

 

hus.pngLåt golvvärmen röra sig fritt

Undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme. Låt istället värmen få röra sig fritt. Glöm inte att stänga av värmen helt när den inte behövs.

Få koll på din fjärrvärme i appen

Täta fönster, serva element och sätt rätt temperatur inomhus. Få fler smarta energispartips och koll på din förbrukning av fjärrvärme i vår app. Du loggar enkelt in med Bank-id.