Din fjärrvärmecentral

I din villacentral växlas vårt fjärrvärmevatten mot det vatten som värmer dina element. Dessutom värms ditt tappvarmvatten. Fjärrvärmecentralen är fjärravläst, så det är alltid förbrukad värme som faktureras.

En illustrativ bild på hur en fjärrvärmeväxlare ser ut.
Exempel på en fjärrvärmeväxlare som monteras inne i huset.

Här är några saker du själv kan hålla lite koll på och som kan vara till hjälp om värmen inte verkar fungera.

  • Om det tar lång tid att få varmvatten till kranen - starta med lågt flöde och öka successivt.
  • Om något enstaka element inte är varmt kan du behöva lufta det, se vår handbok för din fjärrvärmecentral. Elementets termostat kan också ha fastnat, då behövs en ny termostat.
  • Efter ett strömavbrott kan cirkulationspumpen ha fastnat så att värmen inte når ut. Du kan ibland få igång den genom att öka hastigheten. Det finns beskrivet i vår handbok för din fjärrvärmecentral.
  • Kolla om grannen har fjärrvärme/varmvatten. Då får du veta om felet berör ett område eller endast ditt hus.

Om gått genom kontrollpunkterna och fortfarande behöver hjälp är du välkommen att skicka felanmälan för fjärrvärme till oss. Om problemet är akut kan du ringa oss på 036-10 82 70 även under kvällar och helger.

Kontrollera läckage

Titta regelbundet i centralen så att det inte finns läckage. Från spillröret är det naturligt om det droppar ibland.

Kontrollera trycket

Kontrollera trycket i värmesystemet. I växlare från SweTherm och Cetetherm ska trycket ligga på 0,5-1,0 bar. I en Redan-central ska trycket ligga på 1,0-1,5 bar.

Ett varmt erbjudande

Börjar din fjärrvärmececntral bli till åren? Närmar den sig 20 års-strecket? Då kan det vara risk för att den använder mer värme än nödvändigt och att styrventiler, pumpar och termometrar är slitna. Vi erbjuder dig att byta din fjärrvärmecentral och därmed få ytterligare 20 års fri service och reservdelar.