Årets goda kraft

Jönköping Energi delar ut Årets goda kraft för att lyfta fram personer och organisationer som med sitt engagemang bidrar till ett hållbart samhälle.

Texten "Årets Goda Kraft" i gula versaler, ackompanjerad av en stiliserad blixt, mot en lila bakgrund. Blixten är dekorerad med små prickar som ger ett upplyst intryck.

Andreas Westman är Årets goda kraft 2024

Priset för Årets goda kraft går till Andreas Westman, grundaren bakom e-sportföreningen Druidz. Genom att sätta inkludering, utveckling och kunskap i fokus har han byggt en gemenskap där spelcommunityns positiva krafter får verka.

Andreas Westman.png

Motiveringen löd:
Med ett outtröttligt engagemang har Andreas i många år skapat en trygg och inspirerande plats där barn och unga får möjlighet att utforska världen via gaming. Genom att sätta inkludering, utveckling och kunskap i fokus har han byggt en gemenskap där spelcommunityns positiva krafter får blomstra. Med sitt driv och sin passion är Andreas en god kraft i samhället.

Om Årets goda kraft

För sjunde året i rad hyllar vi de krafter som aktivt gör insatser för att förbättra människors vardag och skapa positiv förändring. Vi vill synliggöra initiativ som förtjänar erkännande.

Nomineringsperioden var mellan 1 november och 31 december 2024, och priset delas ut vid evenemanget God Morgon Jönköping  den 21 mars 2025.

Kriterier nomineringen bygger på:

  • En person eller flera personer som har ett starkt lokalt engagemang.
  • En person eller flera personer som inspirerar till ett hållbart samhälle.
  • Ett initiativ som gjort skillnad för en eller flera personer.
  • Konkreta resultat som insatserna lett till.

 

Vinnare 2023: Nicklas Pihlqvist

Nicklas Pihlqvist vann priset Årets goda kraft 2023 för sitt outtröttliga engagemang och arbete med att skapa en trygg och inkluderande gemenskap. I 19 år har han drivit en ideell verksamhet som erbjuder aktiviteter för alla åldrar, där deltagarna upplever rörelsefrihet och känner sig värdefulla. Med sitt arbete har Nicklas byggt en plats där glädje och trygghet står i centrum – en god kraft som gör verklig skillnad i samhället.

Läs mer om Nicklas
Nicklas står  i mörkblå tränartröja står vid sidan av en fotbollsplan, omgiven av grön gräsyta och mål i bakgrunden. Solen skiner och han bär en träningspipa.

Vinnare 2022: Änglar mot cancer

Priset för Årets goda kraft 2022 gick till Änglar mot cancer som består av Petra Stenqvist, Lisa Liv och Charlotte Persson. Genom sitt engagemang och ideella arbete bidrar de till att sprida kämparanda och samla in pengar i kampen mot sjukdomen.

Vinnare 2021: Ann Axelsson

Priset för Årets goda kraft går Ann Axelssson, en outtröttlig eldsjäl som under många år investerat sin själ och glädje som ideell idrottsledare. Hon har dessutom engagerat sig i Jönköpings Friidrottskrets, Jönköpings Idrottsallians samt Hovslätts IK:s styrelse och sektion. Med hennes ledarstil skapar hon gemenskap genom att bjuda in, inkludera och främja idrottande för alla. Ann gör det där lilla extra för att göra stor skillnad!

En person i röd tränarjacka drar en vagn fylld med idrottsutrustning över en röd löparbana, omgiven av grönskande träd och sportanläggningar i bakgrunden.
En person i svart vinterjacka och mössa sitter vid en strand med snö, nära sjön Vättern, och håller upp skräp som samlats in i en röd påse. Staden syns i bakgrunden.

Vinnare 2020: Amir Faqiri och Keep JKPG Clean

Priset för Årets goda kraft går till Amir Faqiri och Keep-jkpg-clean. Amir Faqiri kämpar för att göra Jönköping helt fritt från skräp. Genom sitt initiativ Keep-jkpg-clean bidrar Amir till ett renare och finare Jönköping. Han arbetar aktivt med att sprida kunskap om hur vi kan utveckla en hållbar stad och är en inspirerande och god förebild, nu och för kommande generationer.

Vinnare 2019: Alice Perlerot och Alissar Rajha, Hållbarhetsbalen

Priset för Årets goda kraft går till Hållbarhetsbalen, ett initiativ som alternativ till den traditionella studentbalen. Priset delades ut av Jönköping Energis vd Fridolf Eskilsson och togs emot av Alissar Rajha under kommunens företagsträff Morgonsoffan. Initiativtagarna Alice Perlerot och Alissar Rajha uppmärksammas genom Jönköping Energis pris Årets Goda kraft. Priset brukar delas ut på Jönköpingsgalan men på grund av omständigheterna ställdes galan in.

Två personer står utomhus i en grönskande park och håller i en inramad utmärkelse. De är avslappnade och leende, med träd och gräsmatta i bakgrunden.
 En grupp personer står på scen och tar emot ett pris under Årets Goda Kraft 2018. En representant håller ett stort skyltkort med texten "Årets Goda Kraft" och Jönköping Energis logotyp, medan en mikrofon hålls upp för vinnarna att tala.

Vinnare 2018: Torpa parkloppis

På Jönköpingsgalan 2018 stod det klart att det var Torpa Parkloppis som kammade hem priset med motiveringen: - Genom engagemang och ideella krafter har Maria Lillieström med sina vänner, bland annat med Maria Jansson, skapat en plats för hållbarhet och lokal anknytning. Torpa Parkloppis är en dag fylld av glädje och gemenskap där Idas Park blir en plats för Jönköpingsbor att fynda, umgås, äta god mat och njuta av skön musik. Ett initiativ som satt färg på denna del av staden. Saker får nytt liv, människor tjänar en slant och allt eventuellt överskott går oavkortat till projekt som bidrar till ett bättre samhälle.