Klimatbokslut
Klimatbokslutet visar vilken klimatpåverkan vår verksamhet har på samhället.
Vårt klimatbokslut tar hänsyn till både direkta och indirekta utsläpp. Många miljöredovisningar tar inte hänsyn till indirekta utsläpp, men då blir redovisningen en grov förenkling av verkligheten.
De direkta utsläppen är exempelvis vårt utsläpp från skorstenar. De indirekta utsläppen är det som uppstår utanför vår egen verksamhet, men som finns på grund av oss, exempelvis utsläpp från våra underleverantörer. Indirekta utsläpp är också den klimatpåverkan som undviks tack vare att våra produkter och tjänster ersätter andra alternativ.
Totalt bidrog Jönköping Energi till att undvika utsläpp motsvarande -107 800 ton CO2e under 2023.
Klimatbokslut 2023 (pdf)
Klimatbokslut 2022 (pdf)
Klimatbokslut 2021 (pdf)
Frågor och svar om klimatbokslutet
Koldioxidekvivalenter (CO2e) är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika växhusgaser har olika mycket påverkan på växthuseffekten och den globala uppvärmningen. När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i måttet koldioxidekvivalenter, anger man hur mycket koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma verkan på klimatet.
• Att ta vara på energin i avfallet är ett smart sätt att hushålla med resurser.
• Det är inte avfallsförbränningen som skapar avfallet utan konsumtionen. Så länge avfallet finns måste vi se till att hantera det så bra som möjligt.
• Att förebygga avfall och återvinna material är viktigt och bra och står inte i motsats till att vi tar hand om det brännbara avfall som blir över på bästa sätt.
• På mycket lång sikt kan det finnas möjligheter att få till kretsloppet så att avfallsförbränning inte behövs. Idag deponeras mycket avfall i Europa, även om vi inte gör det i Sverige.
• Vi vill producera energi från avfall som inte går att återvinna för att undvika deponering och ersätta annan energiproduktion.
• I Sverige är det gynnsamt att göra det eftersom vi kan använda energin till både fjärrvärme och el.
• Den är mycket önskvärt att avfallshanteringen utvecklas snabbare och någon gång i framtiden hinner ifatt Sverige (och några andra länder i Sveriges position). Tills dess ska vi göra vad vi kan för att minska miljöbelastningen.
• Om vi får en situation med minskade mängder brännbart avfall så får energiföretagen anpassa sig efter detta. Detta sker inte över en natt och anpassningen kan göras succesivt.
• I klimatbokslutet kallas den förnyelsebara andelen för förnyelsebar och den fossila andelen för fossil.
• Att elda plast bidrar till ökad klimatpåverkan, vilket tydligt framgår och beskrivs i rapporten. Att minska mängden plast i det brännbara avfallet är önskvärt och kommer att leda till att energiåtervinningen förbättras ytterligare.