En god kraft för ett gott samhälle

Som ditt lokala energibolag har vi en tydlig och viktig roll. Med visionen om att vara ”En god kraft för ett gott samhälle” arbetar vi för att skapa förutsättningar för en hållbart växande kommun. Det finns ett stort behov av energi- och kommunikationslösningar som bidrar till en hållbar utveckling, bland annat inom elektrifiering av transporter och produktion av förnybar energi med bland annat solceller.

En vy över Jönköping med en pratbubbla som säger "En god kraft för ett gott samhälle"
Foto: Peter Appelin

Vi vill vara en möjliggörare för förnybar energi – där infrastrukturen för energi och kommunikation är basen. Vi erbjuder tjänster och service som gör att våra kunder kan göra rätt val för sin fastighets energibehov.

Energi och klimat hänger ihop

För att kunna uppnå ett fossiloberoende och ett klimatsmart samhälle krävs det en omfattande utveckling och omställning av dagens energisystem och energimarknad. Allt fler ser fossilfria lösningar som affärsmässigt fördelaktiga. Det är nu och här det händer.

 

Våra viktigaste fokusområden för klimatomställningen i samhället är bland annat smart, effektiv och hållbar användning av energi hos våra kunder och  elektrifiering av transporter.

 

Transportsektorn förändras dramatiskt tack vare batteriteknikens snabba utveckling. Alla som köper transporter behöver en infrastruktur med attraktiva tjänster för att klara sin omställning till elektrifiering eller vätgas/metan. För elsystemet är detta en utmaning, med höga effekttoppar och risk för instabilitet. Inom Jönköping Energi arbetar vi för att bidra och vara en viktig länk i affärslogiken för såväl privata som tyngre fordon.
 

”Det finns en del utmaningar, men min spaning är att Sverige och Jönköping har enorma möjligheter att bli vinnare i omställningen.” Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping Energi.

Din lokala energipartner erbjuder verktygen

Som din energipartner ser vi till helheten och till din fastighets energibehov, nu och i framtiden:
 

  • Vi ger råd kring effektbehov, funktioner som styrsystem och ser till hela fastigheten som ett lokalt energisystem.
  • Vi har en bred erfarenhet av högspänningskompetens och lösningar baserat på kapaciteten i elnätet.
  • Vi kan infrastruktur, effektbehov och fastigheters kapacitet.
  • Vi ger tips kring vad du kan göra för att energieffektivisera och inventera dina olika energibehov. Till exempel kan man avlasta elnätet genom att byta till fjärrvärme i stället för en värmekälla som drivs med el och så vidare.
  • Vi erbjuder också olika elhandelsavtal med förnybar el.
  • Vi erbjuder verktygen för att skapa smarta lösningar att producera förnybar el med solceller och laddlösningar för elbil och tyngre fordon.
  • Vi ser också till din fastighets framtida behov inom lagring, styrning, optimering och mikronät.
  • Vi har funnits i mer än 100 år och är din långsiktiga och lokala partner – som finns nära till hands.
  • Vi har också samhällsnytta i uppdraget, och ger tillbaka en del av vår vinst till Jönköpings kommun. 

 

engodkraft_laddning.jpg

Samarbeten och samverkan

Vi vill ha en aktiv, pådrivande och möjliggörande roll för Jönköpingsregionens klimatomställning tillsammans med våra kunder och samhället i övrigt. Många av våra utvecklingsprojekt sker i samverkan med andra energibolag i Utvecklingsklustret Energi AB och som medlem i Energiföretagen.
 

Ett exempel i Utvecklingsklustret är ett samverkansprojekt om fortsatt utbyggnad av laddlösningar för lastbilar med Öresundskraft, Mälarenergi, Göteborg Energi och Tekniska verken i Linköping. Läs pressmeddelande

Vi är en schysst elhandlare

Du som kund ska alltid kunna känna dig helt trygg och det ska vara tydligt vad du köper och vad det innebär. Ett bevis och en garanti för att vi är en schysst och pålitlig elhandlare är att vi är certifierade enligt branschorganisationen Energiföretagens certifiering Schysst elhandel.

Klimatlöfte

Fossilbränslefria till 2024 och en kolsänka till 2045 är två av målen i vårt klimatlöfte. Det pågår många samarbeten och initiativ som ska ta oss mot att så småningom bli klimatpositiva. Här är vårt klimatlöfte.

En god kraft sedan 1907

För oss är en god kraft att ständigt blicka framåt och hitta nya energi- och kommunikationslösningar som ger hållbar energi för alla. Det gjorde vi för 100 år sedan, det gör vi idag, och det kommer vi göra minst lika länge till. Tillsammans är vi en god kraft för ett gott samhälle!

Jönköpings läns regionala elektrifieringslöfte

"I Jönköpings län har vi enats kring ett ambitiöst klimatmål för transportsektorn – att minska utsläppen i transportsektorn (exkl. inrikes flyg) med 75 procent till 2030 jämfört med 2010. För att nå detta mål krävas ökad elektrifiering och ökad användning av förnybara drivmedel. Ett viktigt led i utvecklingen mot målet är att fossila drivmedel fasas ut genom bland annat elektrifiering. Länets geografiskt strategiska läge har genom historien skapat förutsättningar för möten och handel och därmed förekommer mycket transporter inom och genom länet.’’

Jönköpings kommuns elektrifieringslöfte

Infrastruktur för elektrifiering och laddning

Jönköping Energi har pågående processer för laddningsinfrastruktur på kommunens större industriområden. Jönköping Energi har för avsikt att erbjuda lösningar för de transportörer, fastighetsägare, depåer och transportköpare som önskar att elektrifiera tung laddning. Nytänkande lösningar för att säkerställa effekt, samt optimerad laddningsinfrastruktur som tjänst kommer att erbjudas. Jönköping Energi kommer att vara drivande för att som part i en värdekedja erbjuda publik laddning för tunga fordon.

Vätgastankning

Jönköping Energi har ett pågående projekt för vätgas, vilket innebär att Jönköping Energi kommer att vara en drivande aktör för vätgastankning. Som part i en värdekedja kommer lösningar för vätgastankning att erbjudas i samarbete med kunder i industriområdet Torsvik.

Regeringens elektrifieringsstrategi

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för elektrifiering med 67 olika genomförandepunkter inom energisektorn som ska genomföras på tre år, från 2022 till 2024. Elektrifiering av industri och transporter är en stor del av strategin och att energisystemet ska kunna utvecklas i den takt som behövs för att möjliggöra en kraftfull elektrifiering och laddinfrastruktur.

 

Riksdagen har även beslutat att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgasen till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Nettonollmålet innebär att växthusgasutsläppen från flera sektorer, inklusive transportsektorn är en av flera åtgärder som behövs för att kunna uppnå de målen.

Läs mer om Regeringens elektrifieringsstrategi (extern länk)