Vårt klimatlöfte

Vi har ett klimatlöfte som innebär att vi ska vara fossilbränslefria under 2024 och en kolsänka till år 2045. Det pågår en mängd olika samarbeten och initiativ för att ta oss dit. Att bli fossilfria är ett av många steg på vägen för att nå vårt mål om att bli en kolsänka. Här är vårt klimatlöfte:

Mål

  • Jönköping Energi ska vara fossilbränslefria under 2024. Med fossila bränslen menar vi fossil olja och diesel som används i vår dagliga verksamhet.  
  • År 2045 ska Jönköping Energi vara en kolsänka och bidra till att minska samhällets växthusgasutsläpp. Med detta menar vi att vi ska vara klimatpositiva, det vill säga fånga upp koldioxid ur kretsloppet.
     

Vad gör Jönköping Energi för att bli fossilbränslefria under 2024? 

Jönköping Energi har en rad olika projekt igång för att vara fossilbränslefria redan 2024. Mycket av arbetet bygger på att ha en driftsäker produktion och leverans, samt att förebygga akuta fel.  För att nå målet under 2024 pågår flera olika förbättringsprojekt. Några exempel är:

•    Ny ackumulator för bättre reglering av produktionen. Togs i drift under 2020.
•    Ytterligare en fjärrvärmeledning mellan Torsvik och Jönköping. I drift hösten 2021.
•    Vi konverterar lämpliga anläggningar från fossil olja till bioolja. 
•    Vi söker ändring av vårt miljötillstånd på Torsvik för att öka produktionen med biobränsle.
•    Våra bilar ska drivas med biogas eller förnybar el. De maskiner och större fordon som går på diesel ska tankas med förnybar diesel. 
•    Vi ställer krav på att våra entreprenörer också ska använda förnybara bränslen.

Vi kommer fortsätta ha en del fossil olja som går att lagra länge, för att kunna hantera större krissituationer, med förväntan om att den aldrig ska behöva användas.

Hur ska Jönköping Energi bli en kolsänka till 2045?

Jönköping Energi vill spela en aktiv, pådrivande och möjliggörande roll för Jönköpingsregionens klimatomställning tillsammans med våra kunder och samhället i övrigt. För att uppnå ett fossiloberoende och klimatsmart samhälle krävs det en omfattande utveckling och omställning av dagens energisystem och energimarknad. Jönköping Energis viktigaste fokusområden för klimatomställningen är:

•    Smart, effektiv och hållbar användning av energi hos kunderna
•    Smarta nät som ger optimering, flexibilitet och samutnyttjande av energi
•    Solceller och lagring
•    Elektrifiering av transporterna
•    Energiomvandling som inte ger nettoutsläpp utan på sikt i stället negativa utsläpp, exempelvis genom koldioxidinfångning (CCS).

klimatlofte.jpg

Branschens åtaganden

Vi har skrivit under Färdplan för fossilfri konkurrenskraft – Fossilfri uppvärmning (pdf) . Det är branschens åtaganden till Fossilfritt Sverige. 

 

Vårt klimatlöfte är beslutat av Jönköping Energis styrelse 2021-11-29.

Frågor & svar

En kolsänka är en funktion eller process där koldioxid tas upp ur luften och lagras under en lång tid. En kolsänka binder kol i allt från ett decennium till tusentals år.

Förenklat kan man säga att det handlar om att koldioxid:
1) binds in i växter
2) löses upp i vatten
3) tas upp direkt ur luften eller ur rökgaser
4) binds in vid vittring av mineraler i berggrunden eller när cement härdar

En viktig del av EU:s klimatpolitik är att satsa på koldioxidavskiljning och lagring, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS. Vid CCS avskiljs koldioxiden i rökgaserna från kraftverk, förbränningsanläggningar eller stora processindustrier. Den avskilda koldioxiden komprimeras och transporteras sedan till en lagringsplats djupt ner i marken. 

Förutsättningen för CCS är att man kan lagra koldioxiden i en porös berggrund med en stabil och tät bergart ovanför vilket gör att koldioxiden stannar där under överskådlig tid och inte påverkar miljön runt omkring.