”Miljösmart, platseffektivt och underhållsfritt”

I februari hoppas Anna Melin flytta in i sitt hus på Sparvgatan, Ljungarum. – Jag ville köpa ett äldre hus och renovera det på mitt sätt. Som ni ser blir det rätt mycket som ska fixas. Typ allt, skrattar hon. Renoveringen är i full gång. Och med den följde också ett nytt värmesystem. När Anna och hennes barn Olle och Emil flyttar in ska de fjärrvärmas.

Anna Melin stående framför den nya fjärrvärmecentralen i sitt hus.
Anna Meln som valde fjärrvärme vid renoveringen av hennes nyinköpta hus på Ljungarum.

– I princip var hela huset original från 1963. Men jag gillade läget. Vi har bott bara några hundra meter bort och barnen har kompisar, fotbollen och allt sånt precis runt hörnet. Vi trivs i området och jag såg faktiskt bara fördelar med att huset hade ett moderniseringsbehov. Då får jag ju det som jag vill ha det.

Just nu pluggar Anna till sjuksköterska, men har innan drivit bland annat skönhets­salong och egen butik för antikviteter.


– Inredning och antika prylar är ett intresse som jag aldrig kommer att släppa. Därför har det varit så kul att få planera golv, tapeter, nya fönster, kökets placering och allt det där.

Ersatte oljepannan

Inte lika för ögat synliga renoveringar brukar ju dräneringar, takbyten och inte minst värmesystem innebära.


– Men jag förstod tidigt att jag behövde titta på alternativ för uppvärmningen. Huset hade en oljepanna med elpatron. Det kändes aldrig aktuellt att dra igång denna.

 

Vilka alternativ övervägde du?


– Egentligen var det bara fjärrvärme som kändes vettigt. Jag såg någon skylt i området att det pågick anslutningar här och kontak­tade Jönköping Energi.

 

Vilka fördelar ser du?


– Det känns som ett miljömässigt bra alternativ. Lokalproducerad värme. Sedan var det ju också positivt att själva anläggningen i huset är så liten. Det blev ju mycket plats i pannrummet jämfört med oljetanken och pannan.

Snabb installation

20 års garanti och service 24 timmar om dygnet är såklart heller inte att underskatta.


– Det ska fungera. Ett underhållsfritt system känns viktigt.


Själva installationen beskriver hon som smidig.


– Hela beställningsfasen och dialogen med Jönköping Energi gick relativt snabbt. Och eftersom huset ändå är uppochner med alla renoveringar så var det absolut inget som störde.

En bygglampa sprider ett vitt sken över det blivande vardagsrummet. Nya fönster står uppradade i hallen. I köket vittnar endast några rör om var diskhon ska placeras.


– Det är lite kaos nu, men vi längtar verkligen till när vi kan flytta in. Det kommer att bli så bra, säger Anna.

Anslut dig till hållbar värme

Lämna en intresseanmälan redan idag så kommer vi ge dig ett konkurrenskraftigt erbjudande för att ansluta ditt småhus till fjärrvärme.