Byt ut din gamla fjärrvärmecentral
Byt till en ny fjärrvärmecentral, där det ingår ytterligare 20 års bekymmersfri uppvärmning.
- 20 års fri service och reservdelar
- Uppkopplad central med smart styrning
- Installeras på en dag
Din fjärrvärmecentral är hjärtat i ditt hem när det gäller uppvärmning och varmvatten. Den sköter sig i stort sett själv efter att vi installerat den, men för att säkerställa optimal funktion är det bra att känna till dess delar och hur den fungerar. Här är en enkel guide hur det går till vid installation, underhåll och felsökning.
Med fjärrvärme från Jönköping Energi får du 20 års bekymmersfri uppvärmning då fri service och reservdelar ingår förutsatt att fjärrvärmecentralen är köpt av Jönköping Energi.
Om du stöter på problem som du inte kan lösa själv, skicka en felanmälan via jonkopingenergi.se/felanmalan. Vid akuta fel, t.ex. vid stora läckage eller utebliven värme under kallt väder, ring 036-10 82 70.
Läckage: Kontrollera fjärrvärmecentralen för att se om det finns några synliga läckor. Ett visst droppande från spillröret är normalt.
Tryck: Kontrollera trycket i värmesystemet. För ett enplanshus bör det vara över 0,5 bar, och för ett tvåplanshus mellan 1-1,5 bar. Ligger trycket konstant lågt kan det tyda på ett läckage.
Inställning av temperatur: Läs av temperaturen i reglercentralen. Vi rekommenderar att inomhustemperaturen ligger mellan 20-24 °C. För att spara energi kan du använda semesterprogrammet när du är bortrest.
Semesterläge: Aktivera semesterprogrammet för att spara energi när du är borta.
Om elementen är kalla eller kluckar:
Kolla om grannen har fjärrvärme/varmvatten. Då får du veta om felet berör ett område eller endast ditt hus.
Om det tar lång tid att få varmvatten till kranen - starta med lågt flöde och öka successivt.
Efter ett strömavbrott kan cirkulationspumpen ha fastnat så att värmen inte når ut. Du kan ibland få igång den genom att öka hastigheten. Det finns beskrivet i vår handbok för din fjärrvärmecentral.
Varmvattnet är för varmt/kallt: Justera varmvattentemperaturen genom att vrida på reglaget. Rekommenderad temperatur är 55 °C.
Elementen är kalla: Kontrollera att cirkulationspumpen är på och att inställningarna i reglercentralen är korrekta. Lufta elementen och kontrollera trycket om nödvändigt.
Centralen låter mycket: Minska pumpens varvtal eller lufta systemet om ljudnivån är hög.
Om du får grönt varmvatten beror det troligen på ett läckage i fjärrvärmecentralen. Skicka en felanmälan om detta inträffar.
Denna guide hjälper dig att hålla din fjärrvärmecentral i toppskick, vilket ger dig en säker, effektiv och pålitlig uppvärmning av ditt hem.
Se handbok för din fjärrvärmecentral här (pdf-dokument)
Vid din fjärrvärmecentral monteras en fjärrvärmemätare som löpande registrerar din energiförbrukning genom att mäta flödet och skillnaden i temperatur mellan inkommande och utgående vatten Den räknar ut hur mycket energi som förbrukas i din fastighet.
Mätaren vi monterar vid din fjärrvärmecentral är av modell Landis+Gyr Ultraheat 50 eller Ultraheat T550, båda dessa modeller kombinerar mätning av både flöde och temperatur.
Vattenflödet mäts med en ultraljudspuls som sänds ut både i flödesriktning och mot flödesriktningen. Den beräknar sedan vattenvolymen utifrån pulsens färdtid.
Temperaturen för framledning och retur mätes med termistorgivare. Termistorgivare är monterade i inkommande rör på mätaren, respektive returröret från din fjärrvärmecentral.
Vattenvolymen och temperaturdifferensen multipliceras sedan och summeras över tid för att fastställa mängden energi som visas på displayen i MWh.
För att visa den totala mängd förbrukad energi, totalt förbrukad volym, nuvarande temperaturdifferens med mera kan du klicka dig fram i displayen med hjälp av den högra knappen på mätaren.
Den högra knappen med pil till höger visar:
Värmemängd | Temperatur |
1234, (567) MWh | 75 35 °C |
Volym, totalt | Temperatur, differens |
00345, (67) m³ | 40,(2) K |
Driftstimmar | Volymflöde, momentant |
B 1234 h | 1, (234) m³/h |
Sifferkontroll | Effekt, momentant |
8,8,8,8,8,8,8 MWh | 42, (6) kW |
Decimaler visas inom parantes. I displayen visas decimaler inom ram.
Då mätaren som är monterad används för debiteringsmätning ställs det krav på att vi på Jönköping Energi utför löpande kontroller av mätaren och dess komponenter enligt STAFS 2007:2.
Dessa kontroller sker enligt intervallerna:
Vi på Jönköping Energi kontaktar dig som fastighets- och anläggningsägare för ett besök enligt ovan intervall. Inför besöket kontaktar en mättekniker dig och bokar en tid för åtkomst till fjärrvärmecentralen, som oftast sitter placerad inne i fastigheten.
Vid besöket byter vi ut mätaren vid fjärrvärmecentralen och skickar iväg den till ett ackrediterat kontrollorgan som utför en kontroll av mätaren.
Du kan enkelt följa din energistatistik varje månad i vår app eller Mina sidor. Här kan du hålla koll på dina kostnader och bli mer energieffektiv.
Om du stöter på problem som du inte kan lösa själv, skicka en felanmälan. Vid akuta fel, t.ex. vid stora läckage eller utebliven värme under kallt väder, ring 036-10 82 70.
Byt till en ny fjärrvärmecentral, där det ingår ytterligare 20 års bekymmersfri uppvärmning.