El och fjärrvärme för ett hållbart Jönköping

Kraftvärmeverket på Torsvik har sedan 2006 fungerat som hjärtat i Jönköpings fjärrvärmenät. Den avfallseldade pannan var först ut och kompletterades sedan med den biobränsleeldade pannan 2014. Tillsammans producerar de båda verken 90 procent av fjärrvärmebehovet och 30 procent av den el som används i Jönköping.

I det avfallseldade kraftvärmeverket produceras el och värme hela året. Brännbart avfall från hushåll och verksamheter utgör bränslet. I biobränslepannan används rester från skogsindustrin som bränsle. Biobränslepannan är igång under de kalla månaderna och står still under sommaren. Tillsammans förser pannorna bland annat fjärrvärmenätet i Jönköping, Huskvarna och Bankeryd med värme. Även i Norrahammar och Gränna finns mindre fjärrvärmenät. Ungefär 30 000 hushåll och lokaler värms med fjärrvärme. Den el som verket producerar motsvarar hushållsel för 25 000 hushåll.

Kretsloppet sluts

Från kraftvärmeverkets kontrollrum övervakas hela anläggningen och fjärrvärmenätet. Ungefär en tredjedel av avfallet blir kvar efter förbränning. Slaggen är brännbart material som matas ut ur pannan. En hel del glas, skrot, och sten. Metaller tas tillvara för återvinning. Resten, ett grovt grus, används bland annat som byggnadsmaterial inom deponiområden. Flygaskan – som bildas i förbränningen innehåller kalk och rester av aktivt kol – transporteras till Norge där den används för att återställa ett över 100 år gammalt kalkbrott. Askan som uppstår i biobränslepannan återförs och sprids i skogarna runt Jönköping. Askan motverkar försurningen av marken och innehåller alla näringsämnen som fanns i veden, förutom kväve.

Investeringar för en växande stad

De senaste åren har Jönköping Energi bland annat investerat i en ny ackumulatortank som rymmer 39 000 kubikmeter vatten. Ackumulatorn kan fyllas när behovet av fjärrvärme är lägre och verket fortfarande behöver producera el. Ackumulatorn töms sedan när behovet av fjärrvärme är högre. Kapaciteten i den nya tanken ger ju ännu större möjligheter att parera svängningar i effektbehovet. Just nu pågår också arbetet med att bygga en ny fjärrvärmeledning från kraftvärmeverket på Torsvik till Jönköpings centrala delar. Hösten 2021 kommer den 12 km långa ledningen vara redo att tas i bruk och den kommer att fördubbla kapaciteten i fjärrvärmenätet.

Visste du att:

  •  De båda pannorna innehåller mer än 20 mil rör. Lika långt som från Jönköping till Kolmården.
  • På en timma bränns ungefär 20 ton avfall – och av det produceras lika mycket värme och el som en villa behöver på två år.
  • Skorsten är 120 meter hög. Tabergs Topp en bit bort är bara 19 meter högre.
  • Transportbandet som tar biobränslet från bränsleplan till pannan är 259 meter långt.
  • Ett lyft med gripklon motsvarar 1 000 soppåsar. (Avfallet lyfts in i pannan med en gripklo.)
  • Den energi som kommer från det avfallseldade kraftvärmeverket varje år motsvarar mer än 1 000 tankbilar olja.

Energifylld läsning i Blixten Magasin

För vårens lata stunder, läs senaste numret av Blixten Magasin. Full med energifull läsning om bland annat energimarknaden, tips och korsord.

Få koll på dina energikällor i appen

I vår app kan få koll på din förbrukning av el och fjärrvärme samt ta del av klimatsmarta tips för en hållbar vardag. Du loggar enkelt in med Bank-id.