Så spar du på elen hemma

Det finns mycket du kan göra för att minska på energiförbrukningen av el hemma. Här är några tips!

I vår app får du mer tips och kan se din förbrukning av el, jämföra med månader och till och med dina grannar. Läs mer och ladda ner appen här
 

standby.pngUndvik standby

Standby betyder vänteläge eller ”alltid redo”. När tv eller dator står i standby använder den el fast du inte tittar. Hitta sätt som passar dig för att ta bort standby-el. Grendosa med strömbrytare kan vara ett sätt.

 

micro.pngAnvänd microvågsugn

Använd micron för tillagning av mindre mängder mat.
 

iskristall.pngTa hand om vitvarorna

Avfrosta frys och damma av baksidan av kyl och frys då och då. Se även till att ha rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha plus 5 grader och frysen minus 18 grader.
 

iskristall.pngÅtervinn kyla

Planera din matlagning genom att tina fryst mat i kylen.

 

vagguttag.pngDra ur laddaren

Två tredjedelar av energin för att ladda mobiler går till laddare som inte laddar. Så det är en bra idé att dra ut laddaren när du inte laddar. 

 

lampa.pngAnpassa och släck belysningen

Alla lampor behöver inte lysa lika starkt. Ha rätt lampa på rätt plats och spara energi. När du lämnar ett rum – släck.

 

flakt.pngFixa fläkten

Fläkten vädrar inte bara ut matoset. Även värmen. Använd kort och klokt och var noga att göra rent den ofta.

 

diskmaskin.pngDiska rätt

Använd rätt program i diskmaskinen, koppla ur torkfunktionen om det går, och starta bara maskinen när den är full. Fläkten vädrar inte bara ut matoset. Även värmen. Använd kort och klokt och var noga att göra rent den ofta.
 

dusch.pngDuscha lagom

Ta en kort dusch på fem minuter istället för en kvart och minska årsförbrukningen. Prova också att installera ett snålspolande duschmunstycke som minskar vattenförbrukningen.

 

tvattmaskin.pngTvätta fullt

Tvätta alltid en full tvättmaskin – extra centrifugering gör att tvätten sedan torkar lättare. Att tvätta på 40 grader istället för 60 grader minskar också energiförbrukningen.

 

troja_torktumlare.pngTorka tvätt rätt

Lufttorka tvätt är alltid mest energisnålt. Torkskåp är en riktig energitjuv och drar lika mycket energi idag som de gjorde för 30 år sedan. Hänger du tvätt ute får den också en frisk doft.

 

termometer.pngInstallera termostater

Byt till termostater hemma som känner av hur varmt det är i dina rum. Då får du en jämn temperatur i hela bostaden och sparar samtidigt energi.

 

element.pngServa elementen

Luft i värmesystemet skapar cirkulationsproblem och kan ge en ojämn värme. Dessutom kan luft i systemet skapa oljud. Genom att lufta elementen får du ett effektivare värmesystem. Fyll eventuellt på systemet med vatten med rätt tryck på ungefär 1–2 bar. Se till att du har fungerande termostater på elementen.
 

element.pngStäll inget framför elementen

Ta bort stora möbler som står framför elementen. Om du möblerar framför elementen och framförallt framför termostaten kan det göra så att värmen stannar kvar mellan möblerna och elementet. Ett vanligt misstag många gör är att hänga gardiner framför termostaten. Om gardinerna skymmer den kan det bidra till att värme stannar bakom gardinerna och termostaten stänger av trots att det inte är varmt i rummet.

 

termometer.pngSätt rätt temperatur inomhus

Inomhus bör temperaturen ligga mellan 18–22° C. Ett varmt hem förbrukar mer energi. Varje grad över 20° C ökar energiförbrukningen med cirka 5 procent.
 

hus.pngSe så huset inte ”spiller” värme

Se över tätningslister vid fönster och dörrar. Håller de tätt, så sparar du energi och håller den sköna värmen inne.
 

solpaneler.pngInstallera solceller på taket

Bli din egen elproducent! Med solceller styr du dina elkostnader och köper mindre el från nätet. Du slipper även betala nätavgift och energiskatt för den egenproducerade elen du använder själv. Hur lång tid det tar att betala av en solcellsanläggning beror bland annat på takets lutning och riktning och hur stor anläggning du väljer.

 

led.pngVälj energisnål utomhusbelysning

Byt ut dina gamla ljusslingor utomhus till energisnåla LED-varianter. Sätt belysningen på en timer så att det bara lyser när du själv är hemma. Även solcellsbelysning som drivs på solenergi kan vara ett smart alternativ för att exempelvis lysa upp trädgården eller garageuppfarten.
 

termometer.pngSänk värmen i utrymmen som inte används

Sänk temperaturen i utrymmen som inte används. Det räcker med cirka 14–15 grader i dessa utrymmen.

 

bed.pngSov svalt på sommaren

Om du vill lägga dig i ett svalare sovrum under sommaren är ett bra tips att stänga fönster på dagen, dra ner rullgardiner och vädra på kvällen – det sänker inomhustemperaturen flera grader de varma sommardagarna.

 

hus.pngLåt golvvärmen röra sig fritt

Undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme. Låt istället värmen få röra sig fritt. Glöm inte att stänga av värmen helt när den inte behövs.

Se din förbrukning

I appen kan du som kund se statistik över din förbrukning av el och värme ner på detaljnivå, per dag och timme. På så sätt kan du ta aktiva val och till exempel byta ut gamla hushållsmaskiner och se skillnad i förbrukningen. Du kan jämföra förbrukningen med föregående år och månad och med liknande hushåll.

Tips och råd på hur du sparar på din energiförbrukning i hemmet

Tillsammans kan vi spara el för Jönköpings län. Din sparade kilowattimme gör skillnad.