Niklas Pihlqvist: Fotboll för alla

Det har blivit eftermiddag och mörkret sänker sig, det är en ogästvänlig och ruggig dag och människor runtomkring mig skyndar sig för att ta skydd mot det regniga och blåsiga vädret. Då öppnar Niklas Pihlqvist dörren till gymnastiksalen i Rosenlundsskolan och värmen sipprar ut. Inne i gympasalen bubblar det av skratt och förväntan. Inom kort ska träningen dra igång.

För 19 år sedan tog Niklas Pihlqvist initiativet att starta Fotboll för alla (FFA), en verksamhet som genom åren vuxit till flera olika träningsgrupper och som idag är en av de största, räknat i antalet spelare, i parasport.

 

FFA riktar sig till barn, ungdomar och unga vuxna med funktionsvariation. Idag är det Blå gruppen som har träning ochdet har samlats runt 20 personer som glatt inväntar att Niklas ska dra igång träningen.

 

Niklas samlar gruppen, han är lättsam i sin ton och skämtar med några av deltagarna. När klockan slår hel timma och träningen drar igång är han tydlig i sina instruktioner på ett tryggt och inkluderande sätt. 

 

Idag är det match på schemat och under träningsmatchen peppar han alla och stämningen i hallen är varm - full av kärlek och rörelseglädje.

 

- Jag vill att alla ska ha kul tillsammans, att alla ska få känna på ”tugget”. Det är värdefullt och skapar gemenskap i en grupp som sällan har fått uppleva den typen av kamratskap inom föreningslivet eller i kompisgrupper tidigare, säger Niklas.

 

Får energi tillsammans

För Niklas är drivkraften bakom FFA inkludering och vänskapen som har utvecklats. Han beskriver det som mycket berikande och nämner att hans energi kommer från den kärlek och glädje han får tillbaka från deltagarna.

 

Även om Niklas har flyttat utanför kommunen det senaste året, pendlar han troget tillbaka varje träning. Han betonar vikten av kontinuitet, det skapar meningsfulla stunder tillsammans.

 

En förälder uttrycker önskan om att det skulle finnas fler personer som Niklas, medan en spelare klart och tydligt säger att om Niklas slutar som tränare, slutar även han. På frågan vad som gör Niklas till en bra tränare blir svaret ”Han är bäst”. Det är uppenbart att spelarna har en stark anknytning till Niklas som person.

 

Förutom regelbundna träningar deltar FFA i cuper och spelar matcher. För att bredda upplevelsen arrangerar de även aktiviteter utanför fotbollsplanen, som bowling, biobesök eller går ut och äter.

Niklas-webbblock-fotboll2.png


Juryns motivering
Niklas Pihlqvist är eldsjälen som startat upp HFFs Fotboll för alla. I 19 år har han med outtröttligt engagemang varit den drivande kraften bakom Fotboll för alla, ett initiativ som riktar sig till barn, ungdomar och vuxna med funktionsvariation. Med sina glada tillrop och stöttning sprider Niklas glädje och trygghet både på och utanför planen.

 

Niklas ler stort och uttrycker tacksamhet och glädje över utmärkelsen att vara en finalist till priset Årets goda kraft.

- Men jag vill lyfta fram alla de dedikerade ledarna inom FFA, säger han.

 

Niklas Pihlqvist har inte bara skapat en plattform för sport, utan han har också byggt en gemenskap där varje individ känner sig värdefull och inkluderad. Fotboll för alla är en källa till glädje, gemenskap och trygghet för alla som är en del av det.

Finalisterna till priset Årets goda kraft 2023

Niklas Pihlqvist var tillsammans med Yasmin Abumadi och Göran Melin finalister till priset Årets goda kraft. Nedan kan du läsa artikel om de andra finalisterna. 

Yasmin Abumadi, inspirerande ungdomsledare

Läs artikel om finalisten Yasmin som är en sprudlande kraft för ungdomar.

Göran Melin, skapar trygghet i en orolig värld

Läs artikel om finalisten Göran som är en samhällsbyggare i Jönköping.