Carlfors bruk satsar på solcellspark

När bruksmiljön söder om Huskvarna växte fram från slutet av 1600-talet var tillgången på vattenkraft från Huskvarnaån avgörande. Än idag är kraftstationen betydande för Carlfors Bruk. Innan sommaren kompletteras den dessutom med en av Sveriges första solcells-parker som finansieras av ett privat företag. –Totalt 2 050 paneler som monteras på fundament på fältet intill vår fabrik. Kapaciteten motsvarar årsförbrukningen i 120 villor. Det har alltid varit viktigt för oss att producera så hållbart som möjligt, säger Joakim Björklund, vd på Carlfors Bruk.

Joakim Björklund, vd och Fredrik Målberg, fabrikschef Carlfors Bruk. Ytan där 2 050 solpaneler ska monteras är ungefär i storlek av två fotbollsplaner och ligger i direkt anslutning till fabriken

En grävmaskin håller på att förbereda för installationen när vi tillsammans med Joakim Björklund och fabrikschef Fredrik Målberg kliver runt på det blivande solcellsfältet. Som ytterligare ett bevis för företagets mångbruk inspekteras vi på avstånd av några Highland Cattle-tjurar som betar på företagets mark runt fabriken.


– Genom ett energinätverk som vi är med i väcktes tanken på solceller för tre år sedan. Först tänkte vi installera på våra fabrikstak, men insåg ganska snabbt att vi ville ha mer yta. På taken kanske vi kunde komma upp i 250 000 kWh. När de nu landade på marken når vi 1,1 MW, berättar Fredrik Målberg.


Ytan motsvarar två fotbollsplaner.

 

– En relativt lågproducerande, blöt betesmark som tillhör fabriken gjorde att det kändes helt rätt, säger Joakim Björklund.

Långsiktig elförsörjning

Bruksmiljön kring byn och Huskvarnaån har månghundraåriga anor. Carlfors Bruk växte fram ur tidigare verksamheter som bland annat innebar tillverkning av pappersmassa.


– Det var ägaren till Ebbes Bruk som tillverkade gjutjärnsdetaljer längre ner längs ån som såg potential att tillverka färg till sina produkter här istället för att köpa dyrt från Tyskland. Han såg till att locka en bronsmästare och några bygg-mästare från södra Tyskland och började bygga upp fabriken på 1890-talet, berättar Joakim. Färgpigment var produkten. Och det lever kvar än idag.


– 1927 kom min farfar hit och blev fabrikschef. Då hade verksamheten gått över till metallpigment av aluminium, säger Joakim.


– Din farfar förstod tidigt vikten med egen energiförsörjning och bestämde sig för att skapa el. 1936 invigdes kraftstationen med orden ”nu har vi säkrat elen för all framtid”. Riktigt så blev det kanske inte, men kraftstationen är fortfarande en viktig del av vår kraftförsörjning. Det finns en långsiktighet i investeringarna som jag tycker även avspeglar sig i solcellsparken, säger Fredrik Målberg.

 

Färg, jäsning och sprängmedel

97 procent av bolagets produkter exporteras. Tre produktområden dominerar. Alla med grunden i aluminiumflingor.


– Först har vi flingor som används som pigment i färg, plast, tyg till exempel. Färg som ska glittra på olika sätt. Eller som rostskydd, stora mekaniska konstruktioner som containerfartyg och broar målas ofta med sådan färg, beskriver Fredrik. Produktområde två är jäsmedel för lättbetong.


– Där fungerar våra aluminiumflingor som bakpulvret i sockerkakan, det vill säga gör så att betongen sväller upp.

 

Sista produktområdet är som energigivare i civila sprängmedel.


– Till exempel när man spränger berg eller liknande. Flingorna ger i detta fall lite extra sprängkraft. Vi har tagit oss från det blivande solcellsfältet in till de stora kvarnarna i produktionen. Enkelt uttryckt är råvaran aluminiumfolie som mals och poleras fram.


– Flingan poleras ut som en liten, liten cornflakes. Du kan inte se dem för ögat, utan de känns som potatismjöl ungefär. Vår styrka är att vi kan polera ut dem väldigt tunna. Och så förser vi dem med beläggning för kundens olika användningsområden.

 

Återbetald på nio år

När solcellsprojektet aktualiserades var det naturligt att kontakta Jönköping Energi.


– Det är ju vår energileverantör och vi har ”delad vårdnad” om kraftstationen redan. Vi tog in priser från några andra leverantörer också, men vi kände oss väldigt trygga med att välja Jönköping Energi. Deras erbjudande gav mest för pengarna, berättar Joakim Björklund. Totalt investerar Carlfors Bruk sex miljoner i solcellerna. 20 procent finansieras via bidrag från staten.


– Det är en satsning för miljön, för att generera egen energi. Men också för plånboken. Vi räknar med en återbetalningstid på nio år.


– Våra kunder vill se vårt CO2-avtryck. Allt vi gör som kan minska detta är så-klart en konkurrensfördel. Förra året genomförde vi ett stort värmeåtervinningsprojekt som också bidrar. Vattenkraft, solkraft, värmeåtervinning är alla viktiga miljöinvesteringar som skapar en helhet. Tillsammans kommer kraftstationen och solcellsparken producera ungefär 2 MW rakt in i vår produktion. Och när vi känner oss redo, kan vi ju alltid bygga ut med fler solceller i framtiden, säger Fredrik Målberg.


– Med dessa satsningar når vi kanske upp i att vara självförsörjande till 20 procent. Och vi kommer alltid att vara öppna för att hitta nya pusselbitar för att höja den siffran. Helt nöjda kan vi ju inte vara förrän vi ”säkrat elen för all framtid” som farfar sa, ler Joakim Björklund.

Fler kundcase

  • Solceller och batterilagring bidrar till grön mötesplats

    Med cirka 800 solceller på en 1 300 kvadratmeter stor takyta är solcellsanläggningen som nyligen monterades på Elmia den största som Jönköping Energi installerat. Ändå är det två kylskåpsstora batterier som är den största nyheten: – Det är helt unikt. Den första anläggningen i kommunen med batterier som gör det möjligt att lagra billig el och nyttja den när det är dyrare att köpa, säger Åke Nyström, kundansvarig på Jönköping Energi.

  • BRF Munksjögården: Solceller för fastighetens framtid

    Ju mer vi lärde oss i processen när vi satte oss in i offerterna dessto tydligare blev det: vi var skyldiga att ta den här chansen. En investering för fastighetens framtid, säger Hasse Lundgren, styrelseledamot i Munksjögårdens Bostadsrättsförening på Kålgården.

  • Ånga utvecklar Arla

    Symboliskt stiger ett stort moln med restånga mot den klarblåa himlen när vi precis ska kliva in i produktionshallen. Ånga istället för hetvatten är helt avgörande för vår nya produktionsprocess. I vårt alldeles nya avtal med Jönköping Energi kommer de att bygga en biobränsleeldad ångpanna inom vår anläggning. Vi var måna om en trygg och långsiktig partner som vill utvecklas tillsammans med oss, säger Ola Allvin, produktions- och teknikutvecklingschef på Arla i Jönköping.

Mer energifylld läsning i senaste numret av Blixten Magasin

Kundberättelser och senaste nytt på energimarknaden.