Fjärrvärme istället för gasol - Kinnarps halverar koldioxidutsläppen

Kinnarps på Hedenstorp har stärkt driften och framtidssäkrat sin uppvärmning när de bytte gasolpannan till fjärrvärme.

Anders Hermansson och Patrik Burgstaler på Kinnarps sitter i var sin kontorsstol. De tittar på varandra och kan konstatera att de är nöjda med sin nya uppvärmningsform – fjärrvärme.
Anders Hermansson och Patrik Burgstaler på Kinnarps är nöjda med sin nya uppvärmningsform – fjärrvärme.

Kinnarps har haft verksamhet på Hedenstorp sedan år 2000. Här tillverkas metallkomponenter, underreden, ramar och mekanismer till kontorsstolar och skrivbord.  

 

– Vi har allt från pressutrustning och laserskärning till lackering, berättar Patrik Burgstaler, arbetsledare service och underhåll vid Hedenstorpsfabriken. 

 

Det är framförallt i lackeringsarbetet som processvärmen blir avgörande. 


– Vi värmer vattenbad till minst 60 grader. Alla delar som ska lackeras sänks ner i baden för att tvättas från smuts och fett. Om inte det steget fungerar fäster inte lacken, berättar Anders Hermansson. 

Jämnare värme

De 60 graderna i baden är kritisk punkt.

 

– Det får inte understiga det, då förlorar tvättmedlet som vi använder sina egenskaper och smuts löses inte upp. En viss oro fanns för värmenivån sommartid när fjärrvärmesystemet går på sparlåga.

 

– Den varma sommaren blev det ultimata tes­tet och det har fungerat väl hela perioden. Vi har nu en jämnare värmenivå. Tidigare värmde vi upp gasolpannan och så fick den svalna av. Med fjärrvärmen blir det inte de variationerna, berättar Patrik Burgstaler.

Underhållsfritt

Den stora vinnaren på fjärrvärmesatsningen är miljön:

 

– Koldioxidutsläppen från gasolen är en av de faktorer vi tittat mest på i vårt miljöarbete. Vi räknar med att halvera fabrikens koldioxid­utsläpp.

 

Även en säkerhet i driften framhålls:

 

– Gasolpannan var vårt ansvar och vi behöv­de ha jour. Fjärrvärmesystemet servas och om­besörjs av Jönköping Energi så det blir ju un­derhållsfritt för oss. Vi har stärkt driften i vår uppvärmning och framtidssäkrat den.

Öka lastbilskapaciteten

Förutom processvärmen värms nu också loka­lerna vintertid av fjärrvärme.

 

– Vi använde tidigare gasol till detta ända­mål, så detta blev också plusfaktor. Nu går vi mot första vintern med fjärrvärme och vi räknar med en jämnare temperatur även när det gäller lokaluppvärmningen, säger Patrik Burgstaler.

 

De färdiga metalldetaljerna i fabriken lastas på lastbil för transport antingen till fabriken i Kinnarp eller i Skillingaryd.

 

– Fabrikerna ligger som på ett snöre och vi har ett effektivt logistikflöde. Nu håller vi dess­utom på med ett försöksprojekt, Projekt DUO, tillsammans med Volvo för att öka kapaciteten i lastbilarna. Lastbilar med dubbla kärror som vi nu har fått klartecken att testa på vissa sträckor.

Oemballerat

När det kommer till transporter har Kinnarps länge haft hållbarhet som ledstjärna.

 

– Vi packar alla våra produkter oemballerat och vi använder endast filtar och papp som vi återanvänder. Med det får vi plats med ungefär 50 procent mer volym än jämfört med bransch­kollegor som packar i kartong, berättar Anders Hermansson.

 

– I hållbarhetsarbetet gäller det att se på alla faktorer som kan bidra. En helhet genom trans­port, materialval, produktion och uppvärmning, säger han.

Fakta Kinnarps

Kinnarps är en av Europas största leverantörer av inredningslösningar för kontor. Företaget har försäljningsverksamhet i cirka 40 länder och säljande dotterbolag i ytterligare 15 länder. Tillverkningen sker vid produktionsanläggningar i Kinnarp, Jönköping, Skillingaryd, Vinslöv och Tranås. Totalt sysselsätter koncernen cirka 2 300 anställda.

Fler kundcase

  • Fjärrvärme komplett höjer komforten hos Junehem

    På Huluäng i Hovslätt ersätts den gamla panncentralen med pellets- och oljepannor med fjärrvärme från Jönköping Energi. – Miljöfördelarna är tydliga. Liksom tryggheten i värmeleveransen. Genom att låta Jönköping Energi ta ett helhetsgrepp på fjärrvärmelösningen hoppas vi att 1+1 ska bli 3. Vi kan fokusera det vi är bra på, samtidigt som Jönköping Energi har resurser för drift och underhåll som vi aldrig skulle kunna ha själva, säger Eric Engelbrektsson, vd på Junehem.

  • Solceller och batterilagring bidrar till grön mötesplats

    Med cirka 800 solceller på en 1 300 kvadratmeter stor takyta är solcellsanläggningen som nyligen monterades på Elmia den största som Jönköping Energi installerat. Ändå är det två kylskåpsstora batterier som är den största nyheten: – Det är helt unikt. Den första anläggningen i kommunen med batterier som gör det möjligt att lagra billig el och nyttja den när det är dyrare att köpa, säger Åke Nyström, kundansvarig på Jönköping Energi.

  • BRF Munksjögården: Solceller för fastighetens framtid

    Ju mer vi lärde oss i processen när vi satte oss in i offerterna dessto tydligare blev det: vi var skyldiga att ta den här chansen. En investering för fastighetens framtid, säger Hasse Lundgren, styrelseledamot i Munksjögårdens Bostadsrättsförening på Kålgården.