Brf Klostergården: ny fjärrvärmecentral med smart kommunikation

Bostadsrättsföreningen Klostergården, centralt på Torpa i Jönköping, har haft fjärrvärme sedan fastigheterna uppfördes tidigt 1990-tal.

Ordförande i  BRF Klostergården tittar glatt in i kameran och är nöjd över att anslutit fastigheten till fjärrvärme
BRF:en Klostergården har anslutit fastigheten till fjärrvärme

– Då installerades vår första fjärrvärmecentral. Med stora ackumulatortankar för varmvattnet. Anläggningen hade blivit lite till åren och behövde ersättas av ett nytt system, berättar Berth Axelsson, ordförande i föreningen. 

 

Jönköping Energi hjälpte föreningen med upphandlingen och sedan hösten 2016 är en ny anläggning på plats.

 

– Fjärrvärme var en självklarhet eftersom det fanns i huset sedan tidigare. Sedan ville vi ha en säker och trygg lösning. Totalt består Klostergården av 151 lägenheter och ett antal butiksytor. Ny värmeväxlare och byte av nästan 800 radiatortermostater i lägenheterna genomfördes. Totalt en investering på omkring 900 000 kronor.

Optimera systemet

– Gårdshusen och ”stenhusen” har delvis skilda behov för att klara uppvärmningen. Nu ligger de på olika slingor och styrs utifrån sina speciella behov. Det ger bättre komfort för alla parter, säger Jonas, fastighetsskötare på BRF Klostergården.

 

I det nya systemet finns också en ”smart” funktion som kommunicerar direkt till Jönköping Energi.

 

– Den känner av och felrapporterar direkt och Jönköping Energi skickar personal för åtgärd. En process som går så snabbt. Tidigare behövde vi mer eller mindre känna att något var fel genom att temperaturen sjönk i lägenheterna. Då blev tiden från stopp till åtgärd alldeles för lång, säger Berth Axelsson.

 

Temperaturgivare för att ytterligare finjustera systemet kommer att installeras i 30 av lägenheterna.

 

– Vi är fortfarande i inkörningsperiod och tittar på hur systemet kan utvecklas så optimalt som möjligt. Men det är ganska otroligt att en så här pass slimmad anläggning förser så många lägenheter med värme och varmvatten, säger Berth Axelsson.

 

klostergarden_1.jpg

Fler kundcase

  • Fjärrvärme komplett höjer komforten hos Junehem

    På Huluäng i Hovslätt ersätts den gamla panncentralen med pellets- och oljepannor med fjärrvärme från Jönköping Energi. – Miljöfördelarna är tydliga. Liksom tryggheten i värmeleveransen. Genom att låta Jönköping Energi ta ett helhetsgrepp på fjärrvärmelösningen hoppas vi att 1+1 ska bli 3. Vi kan fokusera det vi är bra på, samtidigt som Jönköping Energi har resurser för drift och underhåll som vi aldrig skulle kunna ha själva, säger Eric Engelbrektsson, vd på Junehem.

  • Den varma kyrkan

    Året är 1790. Gustav III är kung i Sverige. I kyrktornet på Kristine kyrka i Jönköping håller brandvakten koll över staden. Strategiskt i stadens då högsta byggnad. Uppdraget delas under natten av två vakter. En som vilar på en brits en trappa ner och en som sitter uppe i tornet och vaktar. Men tornvakten slumrar också lite och till allt elände börjar det just då att brinna. Stora delar av Jönköping ödeläggs i branden.

  • Ånga utvecklar Arla

    Symboliskt stiger ett stort moln med restånga mot den klarblåa himlen när vi precis ska kliva in i produktionshallen. Ånga istället för hetvatten är helt avgörande för vår nya produktionsprocess. I vårt alldeles nya avtal med Jönköping Energi kommer de att bygga en biobränsleeldad ångpanna inom vår anläggning. Vi var måna om en trygg och långsiktig partner som vill utvecklas tillsammans med oss, säger Ola Allvin, produktions- och teknikutvecklingschef på Arla i Jönköping.

Personlig kontakt

Vi på Företagsrelationer hjälper dig anpassa tjänsterna för din verksamhet!