Energidelning
Energidelning innebär att el som produceras i en fastighet, till exempel från solceller, delas med andra användare inom samma elnät. Det kan handla om att flera lägenheter, verksamheter eller byggnader delar på överskottsel inom samma fastighet eller anslutning.
Syftet är att främja lokal användning av förnybar energi, minska belastningen på elnätet och skapa ett mer effektivt energisystem.
I vissa fall kan kollektiv mätning vara en del av lösningen, då fastigheten har en gemensam elmätare och fastighetsägaren ansvarar för att fördela elanvändningen internt.
Vad är skillnaden mellan individuell och kollektiv mätning?
Kollektivmätning innebär en förändring från flera individuella anslutningar mot det allmänna elnätet, till en gemensam anslutning med ett elnätsavtal för hela fastigheten.
Elförbrukningen i hela fastigheten mäts därefter i en gemensam anslutningspunkt, och ni som fastighetsägare eller bostadsrättsförening ansvarar för att fördela kostnaden vidare till era hyresgäster eller medlemmar.
Individuell mätning
Varje boende tecknar ett eget avtal med sitt elnätsföretag och väljer själv elhandlare. Därefter betalar du som boende fakturorna som elnätsbolaget och elhandelsbolaget skickar ut.
Kollektiv mätning
Bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren tecknar ett gemensamt avtal med både elnätsföretaget och väljer en gemensam elhandlare för dom boende. Därefter betalar du som boende fakturan som din BRF eller fastighetsägare skickar ut.
Individuell mätning
Som elanvändare med individuell anslutning har du flera rättigheter enligt ellagen. Du tecknar själv elnätsavtal och väljer elhandlare, med frihet att byta när du vill.
Du har också rätt till:
- Ersättning vid längre elavbrott
- Skadestånd vid skador från elnätet
- Förhandsinformation vid planerade avbrott
- Kontroll av elmätaren om du misstänker fel
Kollektiv mätning
Vid kollektivmätning har hela fastigheten en gemensam anslutning och elmätare. Där fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen är elanvändare och avtalspart mot elnätsföretaget, inte de boende i fastigheten.
Fastighetsägaren ansvarar för:
- Att teckna elavtal
- Att sätta pris, fakturaintervall och fördelningsmodell
- Att välja och sköta mätutrustningen
Som boende betalar du elen till din hyresvärd eller förening och kan inte:
- Välja elleverantör själv
- Kontakta elnätsbolaget vid frågor
- Påverka pris eller avtalsvillkor
Frågor och svar om energidelning
Boende i en kollektivmätt fastighet tappar sin konsumentställning och är inte längre individuella elanvändare hos elnätsbolaget enligt ellagen.
Det betyder att de förlorar sin konsumenträtt och företräds efter övergången av en näringsidkare med andra avtalsvillkor som står som avtalspart och betalningsansvarig.
De förlorar också sin rätt att kontakta Jönköping Energis kundservice för frågor som rör el, mätning eller avbrott, all kontakt går via fastighetsägaren eller föreningen.
Fastighetsägaren eller BRF.en tar över ansvaret för elnätsavtal, elhandelsavtal, mätning, debitering, avbrottsavisering och support till de boende. Samt att säkerställa att alla interna installationer i fastigheten anpassas för att ansluta till den gemensamma anslutningspunkten.
Regelverket kring energidelning utvecklas just nu i Sverige och möjligheterna kan komma att utökas de närmaste åren.
Trygg el – dygnet runt
Vi ser till att elen alltid finns där – tryggt, säkert och utan avbrott. Läs mer om hur vi håller din fastighet uppkopplad dygnet runt.
Så fungerar elnätet