Så beräknas elpriset

Det är många faktorer som påverkar elpriset och elmarknaden är en komplex marknad.

Elpriset styrs främst av utbud och efterfrågan på elbörsen. På elbörsen säljer flera hundra producenter sin el. Här köper sedan elhandelsbolagen, som också är flera hundra, sin el. De säljer den sedan vidare till företag och privatpersoner. Eftersom så pass många konkurrerar är det inte möjligt för något enskilt företag att ”bestämma priset”. Källa: Nord Pool

Skatter och avgifter

Ungefär 40 % av ditt elpris består av skatter och avgifter.

Så fungerar Anvisat avtal om du inte aktivt väljer elhandelsavtal

Vad händer om du inte väljer ett elhandelsavtal?

Om du inte gör ett aktivt val av elhandelsavtal anvisas du till ett så kallat Anvisat avtal.

Enligt ellagen ska det alltid finnas tillgång till el. Vilket i praktiken innebär att en elanvändare som saknar elhandlare anvisas ett elhandelsföretag av sitt elnätsföretag. 

Om du bor i Jönköping Energi Nät ABs nätområde tecknas avtal med Jönköping Energi AB som anvisat elhandelsföretag. Det innebär att du från inflyttningsdatum får Anvisat avtal från dem om du inte gör ett aktivt val av elhandelsbolag.

Prissättning

Priset för anvisad elleverans bestäms månadsvis kopplat till bolagets inköpskostnad för el utan prissäkring. Utöver kostnad för elinköp, handelsavgifter, avgifter till Svenska kraftnät och elcertifikat påförs 25 öre/kWh. Oavsett förbrukning tillkommer även en fast månadsavgift med 45 kr. Ovan priser är inklusive 25 % moms. Elnätsavgifter och energiskatt tillkommer från elnätsägaren.

Särskilda villkor för försäljning av el från anvisat elhandelsföretag till konsument hittar du här: avtalsvillkor

Vi rekommenderar att du gör ett aktivt val av elhandelsavtal.

Elområden - Sverige är indelat i fyra elområden

Sedan 2011 är svenska kraftnätet indelat i fyra elområden. Syftet är att göra det intressant och lönsamt att producera el där det bor många människor. Dessutom vill man uppmuntra till investeringar i överföringskapacitet till de områden som använder mest. Elpriserna kommer att kunna variera mellan olika områden - hur mycket beror på tillgång och efterfrågan. Generellt kan man säga att det blir dyrare att använda el i södra Sverige, där det är underskott på produktion. Norra Sverige producerar mer el än det förbrukas och i södra Sverige är det tvärt om, där efterfrågan är större än produktion. 

Vad betyder det för mig som kund?

Som elkund kan du handla el från elhandelsföretag över hela Sverige.  Vilket elområde du tillhör avgörs av var du använder din el, alltså vilket nätområde du tillhör. Hela  Jönköping Energi (JNK) elnät  tillhör elområde 3 (Stockholm).

elomraden-i-sverige-karta.gif

 

Elnätsföretag kan du inte välja själv

Ett nätavtal tecknar du med det bolag som äger de faktiska ledningarna som går in i din bostad. Denna kan du inte välja. På nätavtalet ligger en fast avgift, energiskatt samt överföringsavgiften. 

Elhandelsföretag väljer du själv

Elhandelsavtalet tecknar du med ett elhandelsbolag i Sverige. Du väljer helt och hållet själv vem du vill ska bli din elleverantör. Du bestämmer också om du vill ha ett rörligt eller fast elpris i ditt elhandelsavtal. 

Läs guide om skillnaden mellan elnät och elhandel

För att se vilket elområde din elanläggning tillhör (SE1, SE2, SE3 eller SE4) så kan du använda Svenska Kraftnäts karta över elområdena i Sverige, nätområden.se (extern länk). Du kan också söka på din adress på Elområden.se (extern länk) för att se vilken leverantör som ansvarar för elnätet där du bor.  

Oavsett om du nyss har flyttat in eller bott länge i din bostad kan det vara lätt hänt att missa att teckna ett elhandelavtal. Om du inte gör ett aktivt val av elhandelsavtal anvisas du till ett så kallat Anvisningspris.

Om du bor i Jönköping Energi Nät ABs nätområde tecknas avtal med Jönköping Energi AB som anvisat elhandelsföretag. Det innebär att du från inflyttningsdatum får deras anvisningsavtal om du inte gör ett aktivt val av elhandelsbolag.

 

Ett rött tegelhus, som fungerar som vattenkraftverk, ligger vid en fors omgiven av grönskande träd. Vattnet strömmar kraftfullt nedför forsens steniga terräng och ger ett intryck av rörelse och energi.

Kvotplikt för förnybar el

Lagen om elcertifikat, som infördes 2003, stödjer elproduktion från förnybara energikällor som vind, sol och biobränsle. Jönköping Energi, liksom andra elleverantörer, har kvotplikt och måste köpa elcertifikat motsvarande den mängd el de säljer. Elkunder betalar en elcertifikatsavgift baserad på förbrukad kWh. Avgiften i sig baseras på gällande kvotpliktsnivå och inköpspris/marknadspris för certifikaten. Detta hjälper till att öka andelen förnybar energi och minska klimatpåverkan.

Läs mer på energimyndigheten.se