Effekttariff för privatpersoner

Effekttariff gör det möjligt för dig att påverka dina elnätskostnader och samtidigt bidra till ett hållbart energisystem. Med effekttariffer kommer du som kund att få betala för din elanvändning baserat på din faktiska användning av elnätet – det tycker vi är rättvist.

elmontor-elskap-jonkoping.jpg

Vad är effekttariff? 

En effekttariff är en nättariff som  består av olika typer av avgifter där minst en av de rörliga avgifterna är en avgift för den effekt du använder, det vill säga den mängden el du förbrukar timme för timme. Kunder som har effekttariff betalar elnätsavgiften baserat på sitt utnyttjande av elnätet. Detta ger dig som kund en mer rättvis elnätsavgift och större möjlighet att själv kunna påverka din elnätskostnad. Det innebär också att fakturorna kan komma att variera mellan olika månader beroende på effektuttag.

Vad är syftet med effekttariff? 

Energimarknadsinspektionen EI, har tagit fram nya föreskrifter som ska främja ett effektivt nätutnyttjande. Detta innebär att kostnaderna ska vara kostnadsreflektiva, alltså får du som kund betala för hur du använder elnätet.  Alla elnätsföretag ska ha infört effekttariffer 1 januari 2027 enligt lag. Läs mer på Energimarknadsinspektionens webbplats (extern länk)

En överfylld tvättkorg med kläder står i förgrunden, medan en tvättmaskin med öppen lucka syns i bakgrunden i ett tvättutrymme. Färgglada handdukar och kläder är redo att tvättas.

Ny prismodell i elnätet

Med den nya prismodellen effekttariff kan du som kund påverka dina elkostnader genom att planera när på dygnet du använder el. Samtidigt är du med och bidrar till ett hållbart samhälle. Våren 2025 kommer kunder med säkring 16-63 A (ej lägenheter) att byta till effekttariff.

Guide - så kan du påverka din elnätskostnad

Så fungerar prismodellen

Prismodellen för effekttariff bygger på olika delar. Du betalar dels en fast avgift, dels för hur mycket el du använder (elöverföringsavgift) och dels för hur mycket el du använder på en och samma gång (effektavgift). Detta innebär att du kan påverka din elnätskostnad i högre utsträckning än tidigare. Effektavgiften beräknas månadsvis och debiteras hela året. En höglastsavgift tillkommer men tas enbart ut under den tid på året då elnätet belastas som mest. Den perioden infaller under november - mars, måndag till fredag mellan kl. 07.00-20.00. 

Effektavgiften är den del av elnätsavgiften som du som kund kan påverka allra mest för att sänka dina elnätskostnader. Effektavgiften bestäms baserat på de två timmar i månaden som du använder som allra mest el. Genom att sprida ut din elanvändning kan du alltså minska din effektavgift.

effekttariff-prismodell-privat-2.png

 

Så här räknar vi ut din nya elnätavgift

Effektavgift Höglasttid

Medelvärdet av dina två högsta timvärden från två olika dagar (månad) multiplicerat med effektpriset (kr/kW) under period när belastningen på elnätet är som störst. 

Effektavgift Baslasttid

Medelvärdet av dina två högsta timvärden (kW) från två olika dagar (månad) multiplicerat med effektpriset (kr/kW).

Elöverföringsavgift

Antal förbrukade kWh multiplicerad med överföringspriset (kr/kWh).

Fast avgift

Fast kostnad som beror på din säkringsstorlek.

När kommer jag att få effekttariff?

För dig med säkring på 16–63 A införs effekttariff under våren 2025. Om du bor i lägenhet påverkas du inte av förändringen utan behåller samma tariff som idag. Mer information kommer.

En glad familj med två föräldrar och två barn står framför sitt moderna hus med solpaneler på taket. Solen skiner och familjen är klädd i färgglada jackor. Huset har stora fönster och röda takpannor.

Hur beräknas effektavgiften?

Effekttariff baseras på medelvärdet av dina två högsta timvärden från två olika dagar under en månad, alltså de två timmar då dina apparater förbrukat högst effekt. Din elmätare mäter hela tiden aktuell effekt och räknar sedan ut timförbrukningen. Timförbrukningen kan du se i Jönköping Energis app. 

Exempel

I diagrammet nedan har vi markerat två dagar som visar när hushållet haft sin högsta timförbrukning. Medelvärdet av förbrukningen under dessa timmar multipliceras med aktuell taxa för att beräkna effektavgiften för månaden. Hushållets högsta effektuttag inträffade under dag 4 och dag 18.

effekttoppar-timmedeleffekt-privat.jpg

Vad är skillnaden mellan baslasttid och höglasttid?

Baslasttid pågår dygnet runt hela året och beräknas på medelvärdet av dina två högsta timvärden från två olika dygn under en månad. Höglasttid uppmäts på samma sätt som baslasttid, alltså på dina två högsta timvärden från två olika dygn under en månad.

Skillnaden är att höglastavgiften endast tas ut under den tid av året när vi använder som mest el. Höglastavgift  tillkommer under perioden november - mars, måndag till fredag mellan kl. 07.00-20.00. Den här tiden på året är effektuttaget som störst och elnätet belastas extra hårt.

Så kan du påverka elkostnaderna

Med införandet av effekttariff kommer du få en större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader men du är också med och bidrar till den gröna omställningen. Läs vår guide vad du kan göra för att påverka elkostnaderna.

Till guiden
Illustrativ bild av tre personer som står tillsammans, varav en håller i en blixtformad el-symbol. Personerna ser glada och engagerade ut, vilket symboliserar gemenskap och energisamarbete.

Frågor och svar om effekttariff

I takt med att samhället ställer om och elektrifieringen av fordon och industrier ökar blir också trycket stort på hela energisystemet. Med ökad elanvändning ställs högre krav på ny elproduktion och utbyggnad av elnätet, men vi tillsammans måste också börja använda våra resurser smartare. För att främja ett effektivt nätutnyttjade har Energimarknadsinspektionen beslutat att alla energiföretag ska införa effekttariff senast den 1 januari 2027. Läs mer på Energimarknadsinspektionens webbplats (extern länk)
 
Effekttariff införs för både privat och företag för att vi tillsammans ska bidra till att elnätet används så effektivt som möjligt och hjälper till att sprida ut elanvändningen över dygnet för att undvika kraftiga effekttoppar och därmed effektbrist. Med införandet av effekttariff kommer du få en större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader men du är också med och bidrar till den gröna omställningen.

Nej, effekttariffen gäller för alla kunder, men lägenhetskunder påverkas inte i dagsläget.

Elnätsbolagens tariff ska enligt ellagen vara kostnadsriktig, objektiv och rättvis. Vi väljer att införa denna tariff nu för att den är mer kostnadsriktig och rättvis än dagens tariff.

Nej, du som har lägenhetstariff kommer tillsvidare att ha kvar samma tariff som idag.  Lägenhetstariff tillämpas om det är minst tre lägenheter och där säkringen är högst 20 A.

Vi vill att du som kund känner att effekttariffen är rättvis. Vi använder ett medelvärde av de två högsta timvärdena från två olika dagar för att undvika att en enstaka hög effekttopp leder till en hög effektavgift, om övriga timmar i månaden var lägre. 

Effekttariffen beräknas inte bara utifrån hur mycket el du använder utan också under hur lång tid du använder den. Om man använder mycket el under kort tid har man ett högt effektuttag som belastar elnätet mer än om man tar ut samma mängd el över en längre tidsperiod. Att kunder med samma förbrukning av el kan ha olika kostnader beror på att den med det högre effektuttaget får betala en högre effektavgift.

Alla kunder med effekttariff berörs av höglasttid, det vill säga alla förutom lägenhetskunder.

Nej. Totalt sett kommer den nya tariffen innebära en mer rättvis fördelning av kostnaderna för elnätet. De totala intäkterna för Jönköping Energi blir oförändrade.

Effektavgiften är den del av elnätsavgiften som du som kund kan påverka allra mest för att sänka dina elnätskostnader. Effektavgiften är en del av elnätsavgiften och beräknas utifrån hur du utnyttjar elnätet. Den uppmuntrar hushåll att fördela sin elanvändning jämnare över dygnet, eftersom hög belastning uppstår när många använder el samtidigt. Genom att sprida ut din elanvändning kan du alltså minska din effektavgift.

Vad är en kilowattimme?

En kilowattimme (kWh) är en enhet som används för att mäta energi. Den anger hur mycket energi som används när en apparat med en effekt på 1 kilowatt (1000 watt) är igång under en timme. Det är en vanlig enhet för att mäta elförbrukning i ditt hem.

Närbild av ett dammsugarmunstycke som rengör ett ljust trägolv. I bakgrunden syns en person i jeans och vita strumpor som håller i dammsugarslangen.

Bra begrepp att ha koll på

Effekt är mängden el du använder vid ett visst tillfälle. Om du exempelvis använder elbilsladdning, tvättmaskin och spis samtidigt så blir ditt effektuttag högt under just den tiden. Men om du istället använder dessa efter varandra, så blir ditt effektuttag istället lägre under en längre tid. 

Energi är resultatet av det som exempelvis vatten-, sol- och vindkraft producerar och som i slutändan kommer ut som el i uttagen hemma hos dig. Elenergi mäts oftast i kilowattimmar (kWh).  Effekt beskriver hur mycket energi som ett visst föremål förbrukar eller producerar under en viss tid. Effekt mäts oftast i Watt (W).

Timmedeleffekt är snittet av den effekt du gör av med under en timme. Effekttariffen baseras på den högsta timmedeleffekten från två olika dagar i månaden.

Effekttoppar uppstår när belastningen på elnätet är hög på grund av stigande effektuttag och energiförbrukning vid t.ex. elbilsladdning.

Väldigt enkelt sammanfattat uppstår effektbrist när elproduktionen inte räcker till, det vill säga när förbrukningen är högre än tillgången. 

1 kWh = 1 000 W använt i en timme
Exempel: En dammsugare på 1 000 W som används i en timme = 1 kWh.
En dammsugare på 600 W som används i en halvtimme = 0,3 kWh.

Kapacitetsbrist beror på att elen inte kan flöda igenom ledningarna i den mängd som behövs. Det är helt enkelt för trångt i elnätet. Följden blir att den el som produceras i norra Sverige (där den största elproduktionen finns) inte kan föras över till södra Sverige (där man använder som mest el).

Frågor om elanvändning

Sprid ut din elanvändning och kapa effekttoppar. Få tips hur du kan tänka för att sprida ut din elanvändning. Läs vår guide här.

  • Fördela användningen av apparater som drar el
  • Minska elanvändningen
  • Sänk effekten på elbilsladdningen - ladda istället under en längre tid
  • Använd smart teknik som lastbalansering

Effekttariffen är baserad på förbrukad Energi, om solcellsproduktionen gör att den förbrukade effekttoppen minskas så blir det billigare. Solcellsproduktionen kan inte göra att effekttoppen blir högre.

Effekttariff införs för att jämna ut effektanvändningen i hela elnätet. Laddar du din elbil med lägre effekt under längre tid belastas elnätet inte lika hårt och kostnaden blir lägre för dig som kund. 

Kontakta kundcenter, så får du prata med någon av våra energiexpeter. Det finns också läsa vår guide här.

Om du minskar elanvändningen kommer också överföringsavgiften minska eftersom överföringsavgiften är en avgift för energin som du förbrukar. 

Elöverföringsavgiften är baserad på den energi du använder, så den är rörlig, men även effektuttaget går att påverka genom att minska det eller att flytta det över dygnet dvs effekt baslasttid och effekt höglasttid är rörliga och påverkbara. 

Ja, på mina sidor i appen kan du se din tidigare elförbrukning.

I appen kan man se sin timförbrukning och därmed hitta de timmar där man använt som mest el historiskt med ungefär en dags fördröjning. Effekttoppar i realtid finns ännu inte att se.

Övertrasseringsavgift kommer ej att beröra kunder som idag har säkringsabonnemang upp till och med 63 A.