Så fungerar din elanläggning
Den plats där din elmätare finns, kallar vi för en elanläggning. Med fjärravlästa elmätare mäts den el du förbrukar, vilket innebär det att du betalar för elen du använt.
57 000 bytta elmätare
Nu har samtliga kunder i vårt nätområde en smart elmätare. Vi vill tacka dig och alla våra kunder för trevligt bemötande när vi hört av oss, för att ni hållit er hemma på bekräftade tider, så vi enkelt kunnat genomföra mätarbytet. Bakom bytet finns många engagerade, alltifrån projektledare till kundbokning och montörer – alla med målet att bytet skulle genomföras så tryggt och smidigt som möjligt för dig som kund.
- Totalt 57 000 nya elmätare.
- Dessa har bytts mellan sommaren 2020 och sommaren 2024.
- I snitt har 60 elmätare bytts per dag.
- Under perioder genomförde 5 montörer 130 byten per dag.
Varför har vi bytt ut elmätarna?
2018 beslutade Regeringen att införa nya funktionskrav på elmätarna i Sverige, som måste vara på plats senast 2025. Under perioden 2020-2024 bytte vi ut elmätarna i vårt elnät. De nya elmätarna ger en säkrare drift och är ett viktigt steg mot ett smartare elnät. Du får nya möjligheter att ta del av detaljerad information om din energianvändning.
Läs mer om Regeringens beslut på Energimarknadsinspektionens webbplats (extern länk)
Det här är några av fördelarna med de nya mätarna:
- Mätarna är förberedda för att mäta produktion från exempelvis solceller.
- Via HAN-porten på elmätaren kan du koppla på olika tjänster för styrning och kontroll av elanvändningen i realtid.
- Vi ser elavbrott direkt och kan åtgärda fel snabbare.
Fyra fördelar med din nya elmätare
De nya elmätarna möjliggör oss att ge dig bättre service, som att snabbt åtgärda strömavbrott. Du får även detaljerad information om din energianvändning, med mätningar av både förbrukning och produktion.
Elmätaren
Elmätaren mäter hur mycket el du som kund använder, mätarna är fjärravlästa. En elmätare består av en mätardel och en kommunikationsdel. Elmätaren visar förbrukningen av din el och kommunicerar också om det skulle bli till exempel strömavbrott.
Dina mätvärden
Via vår mätare samlar vi in mätvärden som ligger till grund för din faktura. Vi hanterar dina mätvärden med försiktighet. Alla våra mätare är fjärravlästa och du kan själv se dina mätvärden och därmed följa din egen förbrukning i vår app.
Ansvarsgräns elanläggningar
Här ser du vilka ansvarsgränser som finns för din elanläggning och vår utrustning.
Frågor och svar om din elmätare
Vi ansvarar för att samla in och mäta hur mycket el våra kunder använder och meddelar förbrukningen till deras elleverantör. Vi får mätarställningarna automatiskt från de fjärravlästa elmätarna.
De nya elmätarna och mätvärdena vi samlar in ligger till grund för din faktura, vilket gör att du betalar för elen du använt. Vi hanterar dina mätvärden med försiktighet.
Under den kalla årstiden märks det på fakturan, eftersom elförbrukningen ofta ökar då. I appen kan du logga in och se avläsningarna under en längre period och följa din förbrukning på detaljnivå, per dag och timme. Du kan jämföra förbrukningen med föregående år och månad och med liknande hushåll. På så sätt kan du ta aktiva val i din elförbrukning.
Är du villaägare sitter din elmätare oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet sitter elmätaren oftast i din trappuppgång eller i källaren.
För att fjärravläsningen ska fungera måste huvudströmbrytaren vara påslagen. Är huvudströmmen till ditt boende bruten med huvudströmbrytaren eller om huvudsäkringarna är urskruvade kan vi inte få några värden och du får då en uppskattad faktura från oss.
Ja,det gör de. I strålskyddslagen anges ett riktvärde på 4-10 W/m² för fältstyrkan av den elektromagnetiska strålningen. Enligt Aidon, vår elmätarleverantör, genererar våra mätare en fältstyrka på ca 0,007 W/m² vilket motsvarar 0,2% av det lägsta riktvärdet.
Aidons strålskyddsbeskrivning:
Aidons lösning för fjärravläsning av elmätare följer Svenska Strålskyddsmyndighetens riktlinjer om strålning
I Sverige, precis som i de flesta delar av världen, ställs myndighetskrav för att förbättra informationsinhämtning avseende elkonsumtion från elmätare för att ge kunderna relevant information om förbrukningen som ska leda till minskad energianvändning och en ökad integration av lokal och förnyelsebar energiproduktion. Elnätsbolagen i Sverige kommer inom de närmaste åren byta alla sina fjärravlästa elmätare för att kunna svara upp mot nya lag- och marknadskrav.
Det finns flera alternativ till datakommunikation för fjärravläsning av elmätare. Många är så kallade trådlösa och förlitar sig på radioteknik. Till dessa hör bl.a. vanlig mobilkommunikation (2G/3G/4G) som nyttjar det befintliga mobilnätet. Vidare används även andra typer av radiokommunikation, så kallade RF MeshNet, mikroradionätverk med kort räckvidd.
Strålskyddsmyndigheten har tagit fram riktlinjer för denna typ av radiobaserad kommunikation utifrån elektromagnetiska strålning. Dessa rekommendationer är framtagna utifrån Strålskyddslagen (1988:220). För frekvensområdet runt 900 MHz, vilket motsvarar mobilnätet, anges rekommenderade referensvärden till en fältstyrka av 4-10 W/m2. När en elmätare sänder mätdata via mobilnätet genererar detta en fältstyrka på högst 0,15 W/m2, vilket motsvarar 3,75 % av det lägsta angivna riktvärdet ovan.
När en RF MeshNET mätare skickar mätvärden genereras en fältstyrka av ca 0,007 W/m2, vilket motsvarar endast 0,2 % av det lägsta angivna riktvärdet ovan.
Det finns med andra ord en mycket god säkerhetsmarginal jämfört med de lägsta angivna riktvärdena, en faktor på 25 respektive 550 gånger mot rådande norm.
Aidons fjärravlästa mätare uppfyller gällande industristandarder, rådande myndighetskrav samt våra egna högt ställda kvalitetskrav. Säkerheten för människor och miljö är ett absolut krav i alla våra smarta mätarlösningar.
Bora Heggdal
VD Aidon Sverige
2018 beslutade Regeringen om funktionskrav på mätare vilket ligger till grund för de elmätarbyten vi har gjort i vårt elnät. Totalt finns det sju funktionskrav som handlar om mätdata, avläsning, kundgränssnitt och fjärrstyrning.
Energimarknadsinspektionen har föreslagit de nya funktionskraven för elmätare i sin rapport Ei 2017;08 (extern länk) där de ingående förklarar varje krav. De sju funktionskraven står i regeringens förordning (1999:716) (extern länk).
Så här beskriver Energimarknadsinspektionen funktionskraven:
- Elmätaren ska för varje fas kunna mäta spänning, ström, aktiv energi samt aktiv och reaktiv effekt för uttag och inmatning av el.
- Elmätaren ska utrustas med ett kundgränssnitt som stöds av en öppen standard som möjliggör för kunden att ta del av mätuppgifterna i nära realtid.
- Elmätaren ska möjliggöra avläsning av mätdata och uppgifter om elavbrott på distans.
- Elmätaren ska kunna registrera mängden överförd energi per timme och kunna ställas om till att registrera per 15 minuter.
- Elmätaren ska kunna registrera uppgifter om tidpunkt för början och slut på elavbrott längre än tre minuter.
- Det ska vara möjligt för elnätsföretaget att uppgradera och ändra inställningar i elmätaren på distans.
- Det ska vara möjligt för elnätsföretaget att via elmätaren kunna spänningssätta och frånkoppla elanläggningar på distans.
Våra mätartyper 16A-63A 1/3-fas
Modellnummer 6531, 6534
Vad visas i Displayen?
Elmätaren visar den totala mätarställningen för konsumerad el i kWh som startvärde. För att se annan information kan man stega med knapp 6 (Tryckknapp för Display).
Antal tryck:
- Mätarställning för den producerade el som har matats ut på elnätet
- Dagens datum
- Svensk Normaltid (vintertid)
- Momentant effektuttag (kW)
- Spänning Fas1 (L1, V)
- Spänning Fas2 (L2, V)
- Spänning Fas3 (L3, V)
- Ström Fas1 (L1, A)
- Ström Fas2 (L2, A)
- Ström Fas3 (L3, A)
- Börjar om med den total mätarställningen
Mätaren är förberedd med ett uttag, s.k. HAN-kontakt (Home Area Network). Den möjliggör för olika aktörer att utveckla nya produkter och tjänster för dig som kund. Som exempel kan tjänsten innebära automatisering av uppvärmningen i fastigheten eller laddning av elbilen för att det ska göras på det mest prisvärda och hållbara sättet. Porten är stängd men kan aktiveras av dig som kund genom beställning till Jönköping Energi när du ser att du har ett behov av den.
Vad visas i Displayen?
Displayen visar den totala mätarställningen för konsumerad el i kWh som startvärde. För att se annan information kan man stega med knapp 6 (Tryckknapp för Display)
Antal tryck:
- Mätarställning för den producerade el som har matats ut på elnätet.
- Dagens datum.
- Svensk Normaltid (vintertid).
- Momentant effektuttag (kW). Om värdet är noll så producerar anläggningen mer el än vad som förbrukas just nu.
- Spänning Fas1 (L1, V).
- Ström Fas1 (L1, A). Minustecken framför värde visar att anläggningen producerar el ut på nätet. Ingen minus = konsumtion.
- Börjar om med den totala mätarställningen.
Mätaren är förberedd med ett uttag, s.k. HAN-kontakt (Home Area Network). Den möjliggör för olika aktörer att utveckla nya produkter och tjänster för dig som kund. Som exempel kan tjänsten innebära automatisering av uppvärmningen i fastigheten eller laddning av elbilen för att det ska göras på det mest prisvärda och hållbara sättet. Porten är stängd men kan aktiveras av dig som kund genom beställning till Jönköping Energi när du ser att du har ett behov av den.
Aktivera HAN-port
Du kan få tillgång till elmätarens data via HAN-kontakten (Home Area Network), som möjliggör utveckling av nya produkter och tjänster, exempelvis automatisering av uppvärmning eller elbilsladdning. Porten är stängd men kan aktiveras genom beställning till Jönköping Energi när du behöver den.
Här beställer duLäs mer
Så läser du fakturan
Är du osäker på vad de olika delarna på fakturan från oss betyder? Vi förklarar.
Så kan du påverka elkostnaderna
Med införandet av effekttariff kommer du få en större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader. Så kan du tänka.
Nu införs effekttariffer
Våren 2025 kommer kunder med säkring 16-63 A (ej lägenheter) att byta till effekttariff.