Tips till dig som är mikroproducent av solenergi

Här hittar du information och tips att tänka på när du har solceller och är mikroproducent.

Vilka avgränsningsregler finns det för mig som mikroproducent med solceller?

Det finns några avgränsningsregler som du bör hålla reda på. De är:

Mot ditt elnätsföretag, där du anmält att du har en produktionsanläggning

För att slippa betala extra kostnader för mätare, avläsning och rapportering så får du inte ha en större huvudsäkring än 63 A och den måste vara gemensam för både uttag och inmatning. Din inmatade produktion får inte ha en större effekt än 43,5 kW. Du måste också förbruka fler kWh från nätet, än du har matat in, räknat under samma kalenderår.

 

Mot Skatteverket, för att kunna erhålla skattereduktion för din inmatade el

Du får inte ha en större huvudsäkring än 100 A och den måste vara gemensam för både uttag och inmatning. Du kan aldrig erhålla skattereduktion (60 öre/kWh) för fler inmatade kWh än vad du fått levererade från ditt elhandelsföretag som förbrukning. Det finns också en max-gräns på 30 000 kWh per kalenderår. Det medför att din skattereduktion för inmatad el aldrig kan bli högre än 18 000 kronor. Det är inmatad el under kalenderåret som ligger till grund för skattereduktionen, oavsett ersättning eller ej.

 

Mot Skatteverket, för att inte behöva betala inkomstskatt på ersättningen för inmatad el

Solcellsanläggningen medför inte att du anses ha näringsverksamhet. Inkomsterna för såld el (inmatad) beskattas i stället som kapitalinkomst från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du endast betalar skatt på det som överstiger 40 000 kronor (schablonavdrag) avseende de totala inkomsterna av fastigheten under ett kalenderår.

 

Mot Skatteverket, för att inte behöva betala energiskatt

Om din solcellsanläggning har en sammanlagd installerad toppeffekt av mindre än 255 kW medför inte elproduktionen att du som producent blir skattskyldig. Du ska alltså inte betala energiskatt, varken för den el av produktionen som du förbrukar själv, eller för den el som du matat in på nätet.

 

Mot Skatteverket, för att inte behöva registrera dig för att hantera moms (mervärdeskatt)

Det är en ekonomisk verksamhet när en solcellsanläggning installeras på en villa och du mot ersättning kontinuerligt säljer inmatad överskottsel. Samma gäller om du tillbringar viss tid i ditt fritidshus och har en  solcellsanläggning på en sådan byggnad, eller en solcellsanläggning som du har på en garagebyggnad som finns på villafastigheten eller fritidshusfastigheten. Om du har en begränsad försäljning kan du omfattas av skattebefrielse och ska därmed inte registrera dig för och betala mervärdesskatt. Förutsättningen för skattebefrielse är att den totala försäljningen, av el och annan försäljning, inom landet under innevarande kalenderår (beskattningsår) och under vart och ett av de två närmast föregående åren, är högst 30 000 kronor, exklusive mervärdesskatt.

 

Vad ska jag tänka på inför årets deklaration?

Elnätsföretaget kommer att skicka en kontrolluppgift till Skatteverket med uppgift om hur mycket el du fått levererat (kWh) från ditt elhandelsföretag och hur mycket el (kWh) som du matat in till elnätet av din produktion, under kalenderåret. Dessa uppgifter ger Skatteverket ett underlag för hur mycket skattereduktion avseende inmatad el, som du kan ha rätt till. Tänk på att det måste finnas skatt kvar, efter eventuell RUT och/eller ROT. Dina inkomster av fastigheten får du hålla reda på själv under året. Tänk då också på att det är ”kontantprincipen” som gäller. Den innebär att det är de ersättningar du erhållit, antingen i form av betalningar eller avdrag, under kalenderåret, som du ska summera. Det kan vara hyresinkomster, ersättning från elnätsföretaget (nätnyttoersättning) eller ersättning från elhandelsföretaget (överproduktion).

 

När det gäller inkomstskatt eller inte, så kan du använda en hjälpblankett (SKV2199) som finns på Skatteverkets hemsida. Ersättning för nätnytta och överskottsproduktion för du in på sidan 1 under Intäkter, 2. Försäljning av produkter. När du summerat alla inkomster du haft på fastigheten under året så har du ett ”grundavdrag” på 40 000 kronor som du har rätt till. Det som överstiger grundavdraget ska således tas upp i Deklarationen under p.7.3 för beskattning.

 

Varför får jag inga inkomstuppgifter från elnätsföretaget eller elhandelsföretaget?

Din ersättning utgör ingen lön eller annan ersättning. Eftersom du är producent av el från dina solceller är du ”leverantör” och elnätsföretaget/elhandelsföretaget är dina ”kunder”. Det innebär att du egentligen skulle ha producerat en faktura för att få din ersättning, men som en service så utfärdar i stället elnätsföretaget/elhandelsföretaget en så kallad ”självfaktura” som köpare, vilket framgår av din faktura för elnätsavgifter och/eller elhandelsavgifter.
 

Funderar du på att installera fler solceller? Här kommer några tips:

Vad bör jag kontrollera inför installation av solceller?

  • Kontrollera med din kommun vad som gäller för bygglov med mera.
  • Läs igenom den information som finns på Elsäkerhetsverkets webbplats och kontrollera att installationsfirman finns registrerad där med rätt behörighet. Detta är ordnat om du väljer Jönköping Energi.
  • Läs igenom den information som finns på Skatteverkets webbplats.
  • Kontrollera med ditt Försäkringsbolag vad som gäller.
  • Kontrollera att montören har en ansvarsförsäkring om oturen skulle vara framme och det uppstår skador på taket i samband med monteringen. Detta är ordnat om du väljer Jönköping Energi.
  • Kontrollera ditt tak och laga eventuella skador.
     

Mer att tänka på:

  • Rengör taket och behandla det gärna för att försvåra mosstillväxt.
  • Gör en ordentlig upphandling innan du bestämmer dig för en leverantör, så att du konkurrensutsätter leverantörerna. Om du väljer Jönköping Energi får du fördelen av en utförd högkvalitativ upphandling.
  • Se till att tekniken (växelriktaren) möjliggör en framtida montering av eget batterilager, som kan vara till stor nytta om man till exempel ska ladda en elbil på anläggningen. Jönköping Energi har olika laddningsmöjligheter för elbilar. Läs mer här
  • Om ditt tak är gammalt och måste bytas/renoveras före montering av solcellerna, titta då även på tekniken där solcellerna är integrerade i byggnadsmaterialet, till exempel takpannorna.