Granshult Västergård lägger ägg & energi i flera olika korgar

Granshult Västergård utanför Bankeryd har gått i Simon Jonegårds släkt i sex generationer. Här frodas mångbruket; hästar, kor, lamm, höns, jord- och skogsbruk, gårdsbutik och arboristtjänster för att bara nämna några. Sedan i maj kan också mikroproducent av solenergi läggas till listan. Då utrustades uthuset och hönshuset med totalt 51 solpaneler.

Granshult Västergård utanför Bankeryd har gått i Simon Jonegårds släkt i sex generationer.
Granshult Västergård utanför Bankeryd har gått i Simon Jonegårds släkt i sex generationer.

Det är egentligen ingen vidare dag för att prata solceller. Regnet hänger i luften och vinden viskar höst. Simon Jonegård tar emot på gårdsplanen.
   – Efter den här soliga sommaren ligger vi ordentligt på plus jämfört med kalkylen.
Totalt har vi på de här fyra månaderna levererat ut ett överskott till elnätet på 4 500 kWh. Ungefär 20 procent mer än i kalkylen just nu, berättar han.

Levande landsbygd

I stallbyggnaden driver hans fru Caroline daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. När Simon inte jobbar på gården eller i skogen är han landsbygdsutvecklare på Jönköpings kommun samt driver en verksamhet som arborist.
   – Vi har ett stort intresse för att skapa hållbar utveckling på landsbygden. Solceller känns som ett lämpligt steg för gårdens energiförsörjning. Både för klimatet och ekonomin. Ett bra komplement till vår pelletspanna. I allt vi gör strävar vi efter flera ben att stå på, säger Simon.

Inte all el i samma korg

Han utvecklar sitt resonemang:– I grunden är satsningen på solceller precis som varför vi valt att ha ett antal höns. Vi vill kunna producera ägg för eget behov här på gården. Och de ägg som vi inte gör åt själva, de säljer vi i gårdsbutiken. Precis som vårt överskott från solcellerna säljs till elmarknaden. Alltså inget storskaligt, utan ett mikroperspektiv. Men det är också det som är intressant ur ett hållbarhetstänk – flera små enheter som minskar sårbarheten i systemet. Gården blir självförsörjande. Både när det kommer till ägg och energi.

Tryggt med lokalt

När tanken om solceller kom upp läste Simon på och tog in fem olika offerter. – Valet föll på Jönköping Energi. Det kändes tryggt och seriöst att ha en lokal aktör. Sedan kollade jag lite extra på komponenter och även där såg deras alternativ bra ut.
Investeringsstöd söktes och beviljades. Installationen genomfördes och så den 7 maj var det driftsstart. 
– Först planerade vi endast att sätta på den delen av uthuset som har det högre taket. Men vi kompletterade i sista stund så även den lägre delen på hönshuset fick paneler.

Hönshuset håller!

Totalt 51 paneler, på 85 kvadratmeter. Dimen­sionerat för en årsproduktion på 14 000 kWh. Det ger en återbetalningstid på investeringen på 8–10 år. Och konstruktionen står pall.
– På så här gamla byggnader vill man ju vara säker på att de klarar solpanelernas livslängd om 40 år, minst.
Han märker också att uthusets tak helt plötsligt blivit det självklara samtalsämnet: 
– I princip alla som kommer hit frågar och är nyfikna på solceller. Vi blir lite som ambassadörer. Och det är vi gärna, det finns en enorm potential på landsbygden med uthus, stall och ladugårdar med stora tak.

Kundberättelser

  • Solceller till Yvonnes gård

    Hos Yvonne Frank Ljungberg i Norra Stigamo frodas mångbruket. På gården finns hästar och får. Här driver Yvonne keramikverkstad samt en gårdsbutik med inredning. Sedan några månader tillbaka kompletterar även 80 solpaneler på ladugårdstaket gårdens mångbruk. – Det är en långsiktig investering för gården. Och jag har blivit väldigt elmedveten på köpet, säger Yvonne.

  • Framtidssatsning med solceller

    Leif är pensionerad och bor tillsammans med sin sambo i Bymarken, Jönköping. Här har de bott sedan -95 och nyligen har huset fått ett energitillskott i form av solcellspaneler. När vi svänger in på uppfarten sitter han och sambon Ann-Mari på altanen ovanför garaget. Han vinkar och bjuder in på fika i det ljusa köket med utsikt mot padelplanen.

  • Granshult Västergård lägger ägg & energi i flera olika korgar

    Granshult Västergård utanför Bankeryd har gått i Simon Jonegårds släkt i sex generationer. Här frodas mångbruket; hästar, kor, lamm, höns, jord- och skogsbruk, gårdsbutik och arboristtjänster för att bara nämna några. Sedan i maj kan också mikroproducent av solenergi läggas till listan. Då utrustades uthuset och hönshuset med totalt 51 solpaneler.

Skaffa solceller redan idag

Vi kontaktar dig och lämnar en anpassad offert på solceller anpassad för just dina behov och förutsättningar. Lämna en intresseanmälan redan idag så kontaktar vi dig.