Bymarksvillan fick solceller

Lars Engvers, Bymarken: – Vi flyttade in när huset var nybyggt 1973. Då fanns en oljepanna. I början på 2000-talet borrades det för bergvärme och nu kände vi att det var dags att se över detta igen. Jag hade läst en hel del om solceller och funderat ett tag. När jag såg en artikel i Blixten Magasin förra sommaren kände jag att det var läge; dags att uppdatera till ett energisystem som matchar tiden, säger han.

Amigo och Lars Engvers konstaterar att solcellerna levererar även när solen är beslöjad.
Amigo och Lars Engvers konstaterar att solcellerna levererar även när solen är beslöjad.

Sagt och gjort. Nu är panelerna installerade och klara på villan på övre Bymarken.
– Jag känner stort förtroende för Jönköping Energi och har varit kund i många år. Även om jag hade samlat lite information själv så kändes det väldigt tryggt att överlåta det här till en aktör som fixade med allt. Jag hade en vision om solceller - detaljerna fixade Jönköping Energi. Det är mycket värt med en lokal aktör som är stabil och långsiktig. En kontakt för allt och till det dessutom snabbt och proffsigt genomfört.

50 procent av årsbehovet

Vi går en sväng på gatan för att se hur solcellerna smälter in i villabebyggelsen. Lars har följeslagaren, hunden Amigo, vid sin sida.
– Huset har ju perfekt placering, med taket i rakt söderläge. Det ger bra solexponering. Totalt 40 solpaneler och en årlig produktion om cirka 11 500 kWh.
– Vi räknar med att producera ungefär 50 procent av vårt totala behov under året, säger Lars och plockar fram sin telefon.
– Titta här, du kan se direkt i appen i realtid vad varje panel producerar just nu. Och trots att vi just nu uppfattar det som molnigt ser du att det händer grejer, säger Lars.

Efter några månader med panelerna på taket; vilka är fördelarna?
– Minskade elkostnader, minskat beroende av ökande elpriser och långsiktigt en investering som höjer värdet på fastigheten är ju de ekonomiska ördelarna. Men sedan känns det också väldigt bra i magen att vara med och bidra till att producera ren el.

Kundberättelser

  • Solceller till Yvonnes gård

    Hos Yvonne Frank Ljungberg i Norra Stigamo frodas mångbruket. På gården finns hästar och får. Här driver Yvonne keramikverkstad samt en gårdsbutik med inredning. Sedan några månader tillbaka kompletterar även 80 solpaneler på ladugårdstaket gårdens mångbruk. – Det är en långsiktig investering för gården. Och jag har blivit väldigt elmedveten på köpet, säger Yvonne.

  • Framtidssatsning med solceller

    Leif är pensionerad och bor tillsammans med sin sambo i Bymarken, Jönköping. Här har de bott sedan -95 och nyligen har huset fått ett energitillskott i form av solcellspaneler. När vi svänger in på uppfarten sitter han och sambon Ann-Mari på altanen ovanför garaget. Han vinkar och bjuder in på fika i det ljusa köket med utsikt mot padelplanen.

  • Granshult Västergård lägger ägg & energi i flera olika korgar

    Granshult Västergård utanför Bankeryd har gått i Simon Jonegårds släkt i sex generationer. Här frodas mångbruket; hästar, kor, lamm, höns, jord- och skogsbruk, gårdsbutik och arboristtjänster för att bara nämna några. Sedan i maj kan också mikroproducent av solenergi läggas till listan. Då utrustades uthuset och hönshuset med totalt 51 solpaneler.

Skaffa solceller redan idag

Vi kontaktar dig och lämnar en anpassad offert på solceller anpassad för just dina behov och förutsättningar. Lämna en intresseanmälan redan idag så kontaktar vi dig.