Villa, vovve… och elbil

Johanna, 38 år. Henrik, 39 år. Lova, 10 år. Saga 7 år. Ecco 13 år (Dansksvensk Gårdshund). Villaområde i Jönköping. Gott om fritidsaktiviteter. Jobb i stan. Skola i närområdet. Det var ingångsvärdena när vi lät familjen Severed testa elbil under fyra dagar. Här är deras upplevelseberättelse.

Familjen Severed testar att köra elbil i fyra dagar
Familjen Severed testar att köra elbil i fyra dagar

– Med jobb i stan och två barn som har fritidsaktiviteter och gärna leker med kompisar behövs i många fall bilen för att få ihop veckan. Lova har gång- eller cykelavstånd till skolan medan Saga inte riktigt vågar ta sig till skolan och fritids själv ännu, berättar Henrik.

 

– Jag är delvis beroende av bil i tjänsten. Vi skjutsar till hockey och andra aktiviteter några dagar i veckan. I många lägen så skulle vi behöva två bilar, men vi har hållit emot för att det känts onödigt. Vi försöker åka kollektivt eller cykla i så stor utsträckning som möjligt, säger Johanna.

 

En typisk dag så kör antingen Henrik eller  Johanna för lämning och hämtning av både Saga och hund på dagis. Den som inte har bilen tar sig till jobbet kollektivt eller med cykel.

 

Idag har familjen en Volvo V70, diesel.

– Jag har testat elbil en del genom jobbets poolbilar. Men bara kortare sträckor då, berättar Henrik.

 Har elbil kommit upp som ett alternativ vid bilköparplaner?

– Om vi nu köper ytterligare en bil så skulle det naturligtvis kännas bra att köpa en så miljövänlig bil som möjligt. Den ska ju dessutom främst användas på kortare sträckor. En elbil skulle kännas bra för att vara mer klimatsmart. Men då blir det en liten elbil som komplement för vi är i behov av en större bil med dragkrok, säger Johanna.

 

PIGG OCH TYST

Nu har ni använt testbilen i fyra dagar i er var-dag. Vilka är de största skillnaderna med att köra elbil jämfört med er ordinarie bil?

– Elbilen är snabb redan från start, så det är en pigg bil att använda i stadstrafik. I lägre far-ter är den också tystare än en vanlig bil efter-som motorljudet är lägre, berättar Johanna.

 Har er bild av hur det är att köra elbil för-ändrats?

– Hysterin med att alltid behöva ladda, nej, riktigt så är det ju inte. Du åker ju liksom inte och tankar bensin varje gång du åker till affä-ren. Elbilen i testet hade ju bra räckvidd. Vi kla-rade oss tre dagar utan att behöva ladda bilen alls, berättar Henrik.

 Vilka skulle de största fördelarna med elbil vara för er familj?

– Drivmedelskostnaden i vardagen. Sedan kanske det inte lönar sig totalt sett eftersom el-bilen är dyrare i inköp. I vårt fall skulle det inte bli så många mil i månaden med en eventuell extrabil. Men det skulle ju såklart kännas bättre att glida fram i en elbil i rusningstrafiken. Även om den bästa känslan nog är på cykel förbi  köerna, säger Henrik.

 

FAMILJEN SVARAR.  

Denna fördom om elbilar stämmer verkligen inte:  ”Att det är krångligt. Bilen funkar precis som en vanlig bil. Bara starta och köra iväg, räckvidden är inga problem för flera dagar i sträck utan att behöva ladda.”

 

Denna fördom om elbilar stämmer verkligen:

”Att de ska vara speciellt designade, bara för att det är en elbil. Hallå, bilar har utvecklats under 100 år, varför inte lita på den kunskap kring människors beteende och vana vid bilar…”

 

 

Ladda bilen tryggt och säkert hemma

Vår laddbox är speciellt anpassad för laddning i hemmet, vilket ger dig en betydligt säkrare men också effektivare laddning. Vi hjälper dig hela vägen fram till installerad laddbox.