Vår fjärrvärme firar 40 år

Vår fjärrvärme firar 40 år

Hurra, den 13 december är det exakt 40 år sedan Dag Hammarskjöldshuset på Liljeholmen som första fastighet i Jönköping anslöts till fjärrvärme.

40 år med Jönköpings Fjärrvärme

Den 13 december är det exakt 40 år sedan Dag Hammarskjöldshuset på Liljeholmen som första fastighet i Jönköping anslöts till fjärrvärme. Men premiären den kalla fredagen den 13:e (!) 1980 var nära att sluta i förskräckelse: – När ventilerna öppnades för att släppa på värmen hände ... ingenting. All tillgänglig expertis tillkallades utan att kunna förstå varför. Paniken började sprida sig. Temperaturen sjönk i huset. Det var ju mitt i vintern och den gamla oljepannan var redan borttagen, berättar Stig Wikström, numera pensionär, men i många år försäljningsingenjör för fjärrvärmen på Jönköping Energi.

El och fjärrvärme för ett hållbart Jönköping

Kraftvärmeverket på Torsvik har sedan 2006 fungerat som hjärtat i Jönköpings fjärrvärmenät. Den avfallseldade pannan var först ut och kompletterades sedan med den biobränsleeldade pannan 2014. Tillsammans producerar de båda verken 90 procent av fjärrvärmebehovet och 30 procent av den el som används i Jönköping.

Bakom kulisserna i fjärrvärmenätet

I kontrollrummet på kraftvärmeverket håller skiftingenjör Linnea Pettersson koll på värmenivåerna. På skärmarna syns siffror och uppgifter från mätpunkter och satellitanläggningar runt om i hela Jönköping. – Vi balanserar värmebehovet mot utomhustemperaturen och ser till att det finns tillräckligt mycket effekt i systemet. Vi kan styra alla pannor i systemet härifrån. När alla Jönköpingsbor stiger upp på morgonen och vill duscha måste vi ha lagt effektpusslet rätt, berättar hon.

Anslut dig till hållbar värme

Lämna en intresseanmälan redan idag så kommer vi ge dig ett konkurrenskraftigt erbjudande för att ansluta ditt småhus till fjärrvärme.

Läs Blixten magasin

Energifylld läsning i senaste numret av Blixten Magasin. Fylld med hållbara tips, korsord och tävlingar.