40 år med Jönköpings Fjärrvärme

Den 13 december är det exakt 40 år sedan Dag Hammarskjöldshuset på Liljeholmen som första fastighet i Jönköping anslöts till fjärrvärme. Men premiären den kalla fredagen den 13:e (!) 1980 var nära att sluta i förskräckelse: – När ventilerna öppnades för att släppa på värmen hände ... ingenting. All tillgänglig expertis tillkallades utan att kunna förstå varför. Paniken började sprida sig. Temperaturen sjönk i huset. Det var ju mitt i vintern och den gamla oljepannan var redan borttagen, berättar Stig Wikström, numera pensionär, men i många år försäljningsingenjör för fjärrvärmen på Jönköping Energi.

Blixten Magasin tar sikte på trädgården till premiärfastigheten där vi förutom Stig även möter tre andra medarbetare som var med på 1980-talet och som fortfarande jobbar på Jönköping Energi; Helena Larsson, Karina Herdin och Birger Jansson. Vi fortsätter att förflytta oss tillbaka till kvällen 1980:


– Till slut såg man ingen annan lösning än att kapa ledningarna och ansluta husets radiatorer direkt till fjärrvärmekulverten. Då blev det väldigt bra värme i huset. Och det funkade ju eftersom det bara fanns en fjärrvärmekund, skrattar Stig.


– Felsökningen fortsatte. Till slut hittade man orsaken, en tejprulle som på något oförklarligt sätt kommit in i rören och fastnat i en ventil, minns Birger.


– Fastighetsägaren Astrid Rösiö höll god min inför journalister och andra intressenter och räddade på så sätt fjärrvärmen från en katastrofal start.

 

Ett kundnummer på listan

Dag Hammarskjöldshuset var sedan under ett helt år fortsatt Jönköping Energis enda fjärrvärme kund.


– Det var ju lite speciellt att bara ha ett kundnummer på listan, skrattar Helena.


– Fjärrvärmen var inte så prioriterad. Varken internt eller bland kunderna. Vi var ju ett elbolag, säger Helena Larsson.


1982 anställdes Stig Wikström som försäljningsingenjör för att sälja fjärrvärmen till en bredare skara kunder.


– Då hade vi tolv kunder. Expansionen hade gått i stå. Kommunal verksamheten skulle inte hålla på med sånt här. Vi hette ju faktiskt Elverket. Det sålde sig inte självt om vi säger så, säger Stig. Då var ändå Jönköping sena med fjärrvärme. 1949 bildades Svenska Fjärrvärmeföreningen och flera svenska städer hade efter det utvecklat nät.


– Vi ska ha klart för oss att Jönköpings kraftiga höjdskillnader, sjöar i centrummiljön och långsmala sträckning gjorde utbyggnaden av nätet ganska svår. Som tur är gav vi oss inte, säger Stig.

30 000 hushåll idag

En utredning från slutet på 1970-talet visade att det fanns en marknad. Framförallt var det bostadsrättsföreningar som var positiva. Där fanns en bra grund.


– De tilltalades av enkelheten i fjärrvärmen, minns Stig.


Från starten 1980 till 1990 ökar antalet kunder till 570.


– 1994 hade vi endast två villakunder. Men sedan hände något. Förklaringen är att oljepriset stiger kraftigt och det blir plötsligt ekonomiskt lönsamt att gå över till fjärrvärme, säger Stig.
Från 1996 till 2000 gick antalet kunder från runt 900 till över 2 100. Idag finns omkring 4 300 villakunder och 2 000 större fastigheter. Totalt 30 000 hushåll och utöver det en stor del offentliga lokaler, skolor, sjukhus med mera. Dessutom används restvärme från fjärrvärmen för att göra Smedjegatan halkfri liksom till att värma körfälten i Göteborgsbacken så att de blir säkrare för biltrafiken när det vankas halka.

Hållbar värme

– Personligen tyckte jag att det var kul med något nytt när fjärrvärmen kom. Resan från förvaltning till tjänsteföretag började ju faktiskt där, säger Helena Larsson.


– Jag minns så tydligt uppfattningen att direktverkande el var lösningen på allt. Skulle det vara effektivt att koka vatten i en panna och skicka genom hela stan i rör? Men vi lärde oss att det är smart och funkar väldigt bra. En stor skorsten istället för massor av små, säger Karina Herdin.


 – Kraftvärmeverket på Torsvik är ju också viktig fjärrvärmehistoria. Hela nätets hjärta som tas i bruk 2006 och ersätter massor av småpannor runt om i staden, säger Birger.


– På senare år har också hållbarhetsaspekten, att det är miljömässigt smart med fjärrvärme, kommit in som ett viktigare argument också. Att fjärrvärmen är den största enskilda investeringen för miljön i Jönköping är lätt att glömma bort, säger Stig Wikström.

Fakta Dag Hammarskjöldshuset

Fastigheten på Östra Storgatan 91 kallas för Dag Hammarskjöldshuset. Första delen av byggnaden uppfördes år 1898 och var A6-översten Jacques de Lavals privatvilla. I fastigheten föddes Dag Hammarsköld den 29 juli 1905. På 1950-talet byggdes fastigheten till. Jönköpings första fastighet med fjärrvärme från och med den 13 december 1980.

Fjärrvärme – så funkar det

Idén bakom fjärrvärme är enkel. Varmt vatten i ett slutet kretslopp, lite som kroppens eget blodomlopp. Med kraft-värmeverket på Torsvik som pulserande hjärta sprider fjärrvärmenätet värme i hela Jönköping. Istället för att varje hushåll eller verksamhet har sin egen uppvärmning sköts det centralt och värmen sprids till alla som anslutit sig.

Energifylld läsning i Blixten Magasin

För vårens lata stunder, läs senaste numret av Blixten Magasin. Full med energifull läsning om bland annat energimarknaden, tips och korsord.