Höjt elnätspris 2023

2022-12-01

Från 1 januari 2023 kommer Jönköping Energi Nät att höja elnätsavgiften med i snitt 18 procent. Anledningen till den stora ökningen är framför allt för att täcka avgifterna till Vattenfall som äger regionnätet, men också på grund av höjda elpriser som påverkar kostnaderna för elnätsförluster.

-Vår höjning täcker inte kostnaderna som vi kommer få 2023, utan vi aviserar redan nu att vi kommer behöva höja elnätpriset även nästa år. På detta sätt vill vi jämna ut de ökade kostnader vi fått över flera år, säger Inger Niss Ansvarsområdeschef Elnät och Stadsnät på Jönköping Energi.

Elnätsavgiften är kostnaden för att transportera elen till kunderna via elnätet. Avgiften ska även täcka utveckling av elnätet samt drift och underhåll. En av anledningarna till prishöjningen är de ökande kostnaderna för elnätsförluster. Elnätsförluster uppstår när elen transporteras via elnätet och är alltså skillnaden mellan hur mycket el som matas in och hur mycket som tas ut på nätet. När elpriset är högt blir även kostnaderna för förlorad el hög.

Hur påverka höjningen våra kunder?

  • För en kund som bor i lägenhet med en förbrukning på 2000 kWh innebär höjningen cirka 20 kr i månaden.
  • För en villakund med en förbrukning på 10 000 kWh innebär höjningen cirka 70 kr i månaden.
  • En eluppvärmd villa med en förbrukning på 20 000 kWh får en höjning på cirka 130 kr i månaden.

Mer information
Se de nya priserna för privatpersoner på vår webbplats.
Se de nya priserna för företag på vår webbplats.

Hur fungerar elnätet?

Kontakt
Jönköping Energis presstelefon
036-10 82 45