Varför är beloppet på fjärrvärmefakturan högre än vanligt?

Kallt väder betyder också dyrare energipriser och beloppet på fjärrvärmefakturan påverkas. Vi listar några av anledningarna.

2021-03-05

Kallt väder betyder också dyrare energipriser. För dig som har fjärrvärme har du säkert märkt att beloppet på din faktura är högre än du är van vid. Det är flera saker som påverkar din faktura. Här listar vi några av anledningarna.

Utbud och efterfrågan styr det rörliga priset

Eftersom kylan gör att våra kunder använder mer värme behöver vi producera mer för att möta efterfrågan och då går produktionskostnaderna upp. När det är varma månader är det tvärt om. Då behöver våra kunder mindre värme och då sjunker produktionskostnaden. Det är med andra ord utbud och efterfrågan som styr det rörliga priset på fakturan.

Vi har en säsongsanpassad prismodell

Den här prismodellen kallas för att vi har en säsongsanpassad prismodell. Det betyder att vi har tre säsongspriser, sommar, vår/höst och vinter. Priset på fjärrvärme är lägre under årets varmare månader och blir högre under kallare årstider. Om du vill jämföra fjärrvärme med annan uppvärmning är det därför viktigt att du gör det på årsbasis. Då blir jämförelsen rättvisande.

Skicket på fjärrvärmecentralen kan påverka

Din fjärrvärmecentral kan påverka fjärrvärmepriset. Med en äldre och sliten fjärrvärmecentral finns risken att huset använder mer värme än nödvändigt och din kostnad går upp. Har du en central som börjar närma sig 20 år eller till och med har gått över strecket har vi ett erbjudande till dig att byta ut centralen och få ytterligare 20 års garanti och fri service. Läs mer om byte av fjärrvärmecentral.

Fastigheten kan påverka

Även din fastighet och hur ditt värmesystem är inställt påverkar fjärrvärmekostnaden. Varje fastighet är unik när det kommer till byggår, isolering, byggmetod och hur många som bor där. Det är faktorer som också påverkar energianvändningen och kan påverka kostnad.

Några enkla energispartips

Med energismarta val och handlingar bidrar vi tillsammans till ett hållbart samhälle. Dessutom kan du spara en hel del pengar. Vilka smarta val gör du i ditt hem? Här listar vi några tips som kan vara bra att känna till:

– Inomhustemperaturen om du bor i villa är väldigt avgörande. För varje grad du kan sänka, till exempel från 22 grader till 21 grader, sparar du 5 procent av energikostnaden.

– Se över tätningslister vid fönster och dörrar. Håller de tätt, så sparar du energi och håller den sköna värmen inne.

– Gardiner och persienner hjälper till att behålla värmen inne. Dra för på natten.

– Kontrollera vindsbjälklaget, att tilläggsisolera är oftast enkelt och kostnadseffektivt.

– Standby betyder vänteläge eller ”alltid redo”. När till exempel tv eller dator står i standby använder den el fast du inte tittar. Hitta sätt som passar dig för att ta bort standby-el. Grendosa med strömbrytare kan vara ett sätt.

– Alla lampor behöver inte lysa lika starkt. Ha rätt lampa på rätt plats och spara energi. När du lämnar ett rum – släck! Det lönar sig alltid att släcka lampan om du lämnar rummet mer än 30 sek.

– Elementen ska värma upp luften i hela rummet, placera inte en soffa eller långa gardiner framför elementen.

Mer information

Läs mer om vår fjärrvärme

Information om ny fjärrvärmecentral

Kontakta oss gärna om du har frågor

I vår app får du koll på din fjärrvärmeförbrukning. Ladda ner den genom att söka på Jönköping Energi där appar finns.  Här kan du läsa mer om appen

Du kan också ringa vår kundtjänst på telefon 036-10 82 20 eller mejla: kundservice@jonkopingenergi.se