Energiministern inviger ångpanna i Jönköping

2022-05-18

En ny biobränsleeldad ångpanna hos Arla har invigts. Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar deltog under invigningen och fick även en guidad tur inne i pannan. Det är Jönköping Energi som har byggt den biobränsleeldade pannan bredvid mejeriet för att producera ånga till Arlas produktion av bland annat laktosfria produkter.

Samarbetet mellan Jönköping Energi och Arla går tillbaka många år men under de senaste två åren har Arlas intresse för att hitta en lösning för att kunna producera ånga lokalt vid mejeriet ökat. Redan 2019 startades ett samarbete kring att leverera ånga till Arlas produktion genom en temporär lösning.

Arbetet resulterade i ett samarbete med Jönköping Energi och en helt ny panna som eldas med biobränsle, alltså restprodukter från skogen. Det gör att produktionen av ånga blir nästintill fossilfri och därmed kan Arla avveckla den gamla oljepannan.

- Vi skrev avtal i november 2020 och satte i gång byggnationen i januari 2021 och nu står pannan klar och levererar för fullt. Det har varit väldigt roligt att vara med och bygga en anläggning som växt fram så snabbt, säger Gustav Sandberg, projektledare på Jönköping Energi.

Nu har alltså den nya satsningen invigts och det var energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar som klippte bandet.

- Den här satsningen är en win-win för oss båda, säger Gustav Sandberg. Genom att vi kan använda pannan som backup när Arlas inte behöver leveransen kan vi säkra upp vår fjärrvärmeleverans ytterligare. Långsiktighet och samarbete som ger ett bra resultat för båda parter.

Rundvandring i biobränsleeldade ångpannan.

Biobränslepannan förväntas producera lika mycket energi som 1250 normalstora villor använder på ett år. Den är även kopplad till Jönköping Energis fjärrvärmenät vilket gör det möjligt att ta vara på energin även när Arla inte behöver ånga.

- Tillsammans med Jönköping Energi tar vi nu ännu ett steg mot fossilfrihet. Att producera näringsrika livsmedel av mjölk från småländska Arlabönder med hjälp av flis från det småländska skogsbruket bidrar till att fortsätta säkra svensk livsmedelsproduktion med hållbarhet i fokus, säger Martin Drobena, mejerichef Arla Jönköping.

Hos Jönköping Energi finns det diskussioner med andra företag kring likande lösningar för att kunna bli fossiloberoende.

Kontaktperson
Gustav Sandberg,
Projektledare Jönköping Energi, 036-19 17 77

Sandra Eriksson,
pressekreterare Arla Sverige, 073-533 67 27

Mer information
Länk till Jönköping Energis sidor om fjärrvärme

Fakta Jönköping Energis biobränslepanna

  • Biobränslepanna 7 MW. Anläggningen förväntas producera lika mycket energi som 1250 normalstora villor använder på ett år.
  • Pannhall: 22 x 19 x 16 meter
  • Tipphall: 41 x 9 x 9 meter
  • Rymmer bränsle för 72 timmars drift