Ny fjärrvärmeledning ger mer värme till ett växande Jönköping

2022-02-07

Efter ett och ett halvt års byggnation är nu Jönköping Energis nya fjärrvärmeledning klar. En 12 km lång ledning från kraftvärmeverk i Torsvik till centrala Jönköping. Nedgrävd i marken är den nu redo att förse Jönköping med trygg och enkel fjärrvärme för hushåll och fastigheter i många år framåt.

Jönköpings kommun växer och idag förser vårt kraftvärmeverk varmvatten och värme till cirka 30 000 hushåll och verksamheter.

– Detta är en viktig ledning för Jönköping. Genom att bygga en ny fjärrvärmeledning stärker vi fjärrvärmenätet, ökar kapaciteten och tryggar leveransen för befintliga och framtida kunder, säger Svante Berglund på Jönköping Energi, projektansvarig för den nya ledningen.

Effektivare och tryggare produktion av värme

– Tack vare den nya ledningen tryggar vi leveranserna när efterfrågan är som störst, till exempel vid en kall vinter eller på morgonen när många vill duscha. Det betyder att vi kan minska vårt beroende vid toppar och på sikt kan vi avveckla gamla anläggningar, säger Svante.

Ett stort samverkansprojekt

Bygget av ledningen har varit ett stort samverkansprojekt med flera aktörer så som Jönköpings kommun, Jönköpings Länstrafik, markägare och entreprenörer.

Vad är fjärrvärme?

Fjärrvärme är ett tryggt och enkelt alternativ till varmvatten och uppvärmning av fastigheter. Värmen skapas genom att vi eldar utsorterat brännbart avfall och restprodukter från skogen på kraftvärmeverket i Torsvik. Ett smart sätt att ta tillvara på resurser som annars hade gått till spillo.

Istället för att varje hushåll eller verksamhet har sin egen uppvärmning sköts detta centralt och värmen sprids i ledningar till alla som anslutit sig. I kraftvärmeverket produceras också 30 procent av den el som Jönköping Energi säljer.

Mer information

Jönköping Energi presstelefon: 036-10 82 45