God beredskap under stormen Malik

2022-02-04

Resultatet av stormen Malik som drog fram över Jönköpingsområdet under slutet av januari resulterade i att cirka 1700 hushåll påverkades i Jönköping Energis elnät. Avbrotten varierade mellan ett par minuter till 12 timmar. Medelavbrottstiden för berörda kunder var 56 min.

I slutet av januari drog stormen Malik förbi Jönköpingsområdet. De kunder som drabbas av elavbrott är de som har elförsörjning från luftledningsnät. Hur många som drabbas beror på var det är för skador på luftledningarna. Elkraftingenjör Stefan Seppas och elmontör Erica Sjöberg jobbar med drift och underhåll av elnätet och under stormen Malik var det några av de som ryckte ut när det blev strömavbrott.

Stefan Seppas ansvarar för att överblicka elnätet. Med hjälp av fjärrfrånskiljare i elnätet lokaliserar han avbrotten vilket underlättar arbetet och kortar ner avbrottstiderna.

– Tidigt på söndagsmorgonen samlade vi våra kollegor och jag tog även in ytterligare fem elmontörer, förutom beredskapspersonal som består av fem personer. Vi såg att det skulle bli mycket jobb under dagen. Av säkerhetsskäl valde vi att inte skicka ut några montörer på natten, säger Stefan Seppas.

Totalt blev 1700 hushåll i Jönköping Energis elnät strömlösa under stormen och medelavbrottstiden var 56 minuter. 12 kunder hade avbrott mer än 12 timmar och kommer att få avbrottsersättning.

– Vi jobbar alltid två och två vilket känns tryggt. Vi jobbar lugnt och metodiskt så att alla kan komma hem säkert efter arbetsdagen. Och vi har en väldigt bra sammanhållning i teamet, säger Erica Sjöberg som är stationerad i Grännaområdet.

Fokus på att höja leveranssäkerheten
– Vi fokuserar på att höja leveranssäkerheten genom att byta luftledningsnät mot kabel och investera i mer fjärrkontroll. Vi har även satsat på smartare driftsstödssystem som talar om för oss var felen är så att vi kan hitta dem och åtgärda dem snabbare, berättar Inger Niss som är ansvarsområdeschef för Elnät och Stadsnät på Jönköping Energi.

Information vid ett elavbrott
Aktuell information om pågående avbrott finns på Jönköping Energis webbplats.

Mer information
www.jonkopingenergi.se/elnat

Kontakt
Jönköping Energis pressjour 036-10 82 45