Samverkan av byggprojekt i Råslätt – så påverkas trafiken under byggtiden

2021-02-25

Jönköping Energi, Jönköpings kommun och Jönköpings länstrafik bygger för framtiden. Säkrad värme- och varmvattenförsörjning, nya ledningar för vatten och avlopp och god framkomlighet för framtidens kollektivtrafik blir resultatet av ett gemensamt byggprojekt i Råslätt. Under byggperioden kommer trafiken vid Värnamovägen att påverkas.

Tre byggprojekt samkörs från och med mars fram till sommaren 2021 på delar av Värnamovägen i Råslätt. Jönköping Energi bygger en etapp av den nya fjärrvärmeledningen, kommunen bygger nya ledningar för vatten och avlopp och när vägen iordningställs blir det nya busskörfält för stadsbusstrafiken.

Så påverkas bil- och busstrafik under byggtiden

Under byggtiden kommer den östra delen av körfältet vid Röde påle mot Råslättsrondellen att vara avstängd. Två körfält kommer att finnas kvar på den västra sidan av vägen för att skapa god framkomlighet, förutom under en vecka, den 1–7 mars då biltrafiken leds om förbi Ljungarum. Busstrafiken påverkas också i omgångar under den perioden. Se karta nedan.

Ny fjärrvärmeledning från Torsvik till centrala Jönköping

Etappen i Råslätt är en del av den nya 12 km långa fjärrvärmeledning, som ska gå från kraftvärmeverket i Torsvik till centrala Jönköping, och stärka framtida leveranser av värme och varmvatten i Jönköping.

– Vi har varit många som har samarbetat för att ta fram en gemensam plan för pågående och kommande arbeten på Värnamovägen. Vårt gemensamma mål är att vi ska få ett bra slutresultat och minimera tid, kostnad och påverkan. Det är ett omfattande arbete som ska genomföras på kort tid och vi tackar redan nu för visad hänsyn och förståelse under byggtiden, säger Svante Berglund, projektledare för nya fjärrvärmeledningen på Jönköping Energi.

Nya ledningar för vatten och avlopp

Jönköpings kommun lägger i samband med detta nya ledningar för vatten och avlopp för att säkerställa vattenförsörjningen i Jönköping.

Nya bussfiler och fler avgångar

När Värnamovägen återställs kommer vägen att få nya busskörfält för att säkra en god framkomlighet för kollektivtrafiken i framtiden. Redan från sommaren 2021 kommer tätare turer med elbuss att vara igång.

– Vi gör busskörfälten nu för att vi har möjlighet att bygga för framtiden och skapa ett stråk där vi har så få konfliktpunkter som möjligt, både över och under mark. Sen bidrar detta redan nu till sommaren med en god framkomlighet för den tätare busstrafiken som då drar igång, säger Henrik Zetterholm, utvecklings- och trafikchef på Jönköpings kommun.

Dessa tre byggprojekt beräknas vara klara till sommaren 2021.

Så påverkas trafiken:

Endast vecka 9 (1–7 mars)
1. Bilväg avstängd (röd markering). 2. Bilväg avstängd (röd markering). 3. Biltrafik leds om förbi Ljungarum (grön markering).

Mars till sommar 2021
4. Vi gräver i de östra körfälten på Värnamovägen, de västra körfälten används för trafik (blå markering).

Läs mer om projekten på respektive bolags webbplats:

Fjärrvärmeledning: jonkopingenergi.se/mer-varme

Utveckling av stadsbusstrafiken: jlt.se/vidare2021 eller jonkoping.se/vidare2021

Kontaktpersoner

Fjärrvärmeledning: Svante Berglund, projektledare, Jönköping Energi: 036-10 32 43

Nya busskörfält: Henrik Zetterholm, utvecklings- och trafikchef på Jönköpings kommun: 036-10 60 71

Nya vatten- och avloppsledningar: Joakim Englund, projektingenjör på Jönköpings kommun: 036-10 68 44