​Behov av digitala tjänster är hög hos energibranschens kunder

2020-11-23

Årets kundundersökning inom energibranschen har presenterats. Den visar att kundnöjdheten går ner något. Jönköping Energi placerar sig i toppskiktet i de flesta kategorier. Effekterna av Covid-19 pandemin är tydliga och kombinationen att vara digital och nära sina kunder är en övergripande utmaning i branschen.

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mäter kundnöjdheten bland privat- och företagskunder för elhandel, elnät och fjärrvärme. Jönköping Energi är ett av energibolagen som använder SKI för att mäta kundnöjdheten. Totalt sett inom branschen minskar kundnöjdheten marginellt med 0,8 enheter jämfört med föregående år vilket ger en nöjdhet på 66,8.

­­­­­­- Jönköping Energi placerar sig i toppskiktet i princip alla kategorier, och det är förstås glädjande. Men samtidigt finns det förbättringar som vi kan göra för att få nöjdare kunder inom till exempel fjärrvärme till företag, säger Fridolf Eskilsson vd på Jönköping Energi.

Behov av digitalisering har ökat

Tidigare år har nöjdhet och lojalitet påverkats av image och service men så är det inte längre. Undersökningen visar att energibolagen behöver fokusera på flera saker samtidigt. Digitalisering och service måste utvecklas samtidigt för att möta kundens förväntningar. Till exempel måste information kring avbrott bli bättre.

- Vi är på rätt väg inom Jönköping Energi. Vi har flera olika initiativ som ska göra det lättare att vara kund hos oss. Till exempel har vi precis lanserat en ny app, som i ett första steg riktar sig till privatkunderna. Där kan kunden se sin förbrukning, fakturor och kommer kunna sköta sina ärenden mer digitalt. Appen heter Jönköping Energi och finns att ladda ner, där appar finns, säger Fridolf Eskilsson.

Jönköping Energi är inne i en förändringsresa för att göra en förflyttning från att producera och leverera till att bli ett tjänsteföretag.

- Vi ska kunna möta kunden med en kundupplevelse i världsklass. Vårt mål är att vi ska vara det självklara valet även i framtiden. Ge oss lite tid så kommer vår förflyttning även synas i resultatet i kundundersökningen, säger Fridolf Eskilsson.

Mer information
Länk till Svensk kvalitetsindex branschundersökning

Kontakt
Jönköping Energis presstelefon
036-10 82 45