Jönköping Energi bygger ut laddstationer för elbilar

Jönköping Energi har tillsammans med Fortum inlett ett samarbete för att bygga ut infrastrukturen för elbilsladdning.

2016-05-12

Jönköping Energi har tillsammans med Fortum inlett ett samarbete för att bygga ut infrastrukturen för elbilsladdning.

Det är framförallt en satsning på publika laddstationer för allmänheten i Jönköping med omnejd som byggs ut med start hösten 2016 och omfattar totalt ett 30 tal laddstolpar. Jönköping Energi kommer att äga och förvalta laddstolparna. Tillsammans med Charge & Drive erbjuds en enkel och rikstäckande tjänst för laddning av elbilar som länkar samman Jönköping med övriga laddplatser i Charge & Drives nordiska nät bestående av mer än 600 laddstationer.

– Genom samarbetet blir våra laddstationer en del av ett nätverk där vi tar en aktiv roll i att stärka den nationella infrastrukturen för elbilar. Jönköpings geografiska läge ger oss möjligheten att underlätta för många elbilsägare som vill åka klimatvänligt även längre sträckor. Detta ligger väl i linje med vår vision ”En god kraft för ett gott samhälle", säger Fridolf Eskilsson VD Jönköping Energi.

Utbyggnadsprojektet kommer pågå under två års tid, med möjlighet till förlängning, för att möta det kommande behovet av fordonsladdning.

– Inledningsvis koncentrerar vi oss på attraktiva lägen för publika laddstationer för allmänheten.
Andra affärsmöjligheter kommer också att finnas för företag, föreningar och privatpersoner som vill bygga ut och äga sina egna laddstolpar, säger projektledare Erik Wiström på Jönköping Energi.

– Det är glädjande att i samarbete med Jönköping Energi bygga ut infrastrukturen för dagens och morgondagens elbilsförare. Det gäller både för de som bor i Jönköping och för de som i och med detta smidigt kan ta elbilen mellan de tre storstadsregionerna. Jönköping Energi är en välkommen samarbetspartner för oss. Efterfrågan för laddlösningar är stor och Jönköping Energi, hoppas jag, även kan dra nytta av vårt system gentemot sina kunder, säger Tobias Henmark, sälj- och marknadschef för Fortum Charge & Drive Sverige.

Om Charge & Drive
Charge & Drive är pionjärer på laddlösningar och är verksamt i Norge, Island, Sverige och Finland. Totalt består nätverket i de nordiska länderna av nästan 652 anslutna smarta laddare första kvartalet 2016 i Norden varav 112 i Sverige. Molntjänsten Charge and Drive används redan av ett 50 tal samarbetspartners i Norden och knappt 20 000 slutkunder. Hittills har företag som Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Vallentuna Energi, Landstinget i Kalmar, Vasakronan, Nissan, Renault, BMW och McDonalds valt att samarbeta med Fortum Charge & Drive.

Med molntjänsten Charge & Drive erbjuds snabbladdning av elbilar och en enkel betalningsfunktion via sms, rfid-tagg eller webbapp. Dessutom medger tjänsten övervakning och drift av laddstationerna per distans för att öka tillgängligheten. Tjänsten ger även elbilsföraren information om var lediga laddare finns och en dygnet-runt service (kundtjänst) som är tillgänglig från varje laddstation om kunden vill ha en personlig kontakt.

Kontaktpersoner
Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi, 036-10 83 02
Erik Wiström, Projektledare Jönköping Energi, 036-10 83 04
Tobias Henmark, Sälj & Marknadschef, Charge & Drive Sweden, Fortum, 08-671 00 00