​Stadsnätet ger ökad säkerhet genom trygghetslarm

2016-02-08

Tack vare Jönköping Stadsnät Wetternet kan 350 kunder i vårt område känna sig trygga i hemmet. De har idag ett trygghetslarm direktuppkopplat mot Wetternet och kan enkelt trycka på en knapp för att få hjälp av kommunen om det skulle behövas.

Det är ett unikt samarbete som pågår mellan Jönköpings kommun och Jönköping Energi där målet är att det analoga systemet för trygghetslarm ska bytas ut mot digital teknik. 

– Det finns oerhörd potential med digital teknik. Förutom att det är mycket tryggt och driftsäkert så finns det även möjlighet att koppla på fler tjänster i framtiden, så som larm vid fallolyckor, tele- och videokommunikation och trycksensorer, berättar Lennart Jarl, produktchef på Jönköping Energi.

Förflyttning från analogt till digitalt
Inom några år kommer de analoga trygghetslarmen att försvinna eller sluta fungera. De digitala larmen har extra funktionalitet, till exempel går det att automatiskt övervaka att de fungerar. Ett analogt larm måste övervakas manuellt, vilket kan innebära problem.

– Teknikskiftet kommer att öka tillförlitligheten och därmed tryggheten för användaren och anhöriga. Att få ett trygghetslarm, analogt eller digitalt, innebär ökad trygghet och det betyder också ökad möjlighet att kunna bo kvar hemma, säger Mari Larsson som är larmsamordnare på Jönköpings kommun.

Jönköpings kommun har cirka 2500 trygghetslarm installerade runt om i kommunen varav merparten idag är digitala och anslutna antingen till Wetternet eller till det digitala mobilnätet. Målsättningen är att samtliga larm har digitaliserats senast under 2016.

Fakta om Jönköping Stadsnät Wetternet

  • Blixtsnabbt internet, tv och telefoni från en och samma fiberkabel
  • Ett hundratal tjänster från många olika leverantörer, allt i olika prisklasser
  • Upp till 500 Mbit/s
  • En framtidssäker bredbandsanslutning
  • Öppet nät som ger frihet att välja leverantör av tjänster

Kontaktperson Jönköping Energi
Lennart Jarl
Produktchef
Telefon: 036-10 83 55

Kontaktperson Jönköpings kommun
Mari Larsson
Larmsamordnare
Telefon: 036-10 62 55